CCOO denuncia que s’han deixat d’invertir 8.500 milions d’euros en educació en deu anys

La llei d’Educació fixa que s’ha de destinar un 6% del PIB català a ensenyament i és, també, la mitjana que inverteixen la resta de països de la UE. A Catalunya, però, mai s’ha assolit aquest objectiu i el sindicat CCOO ha denunciat que els últims nou anys “d’austeritat extrema” han generat un “deute acumulat” de 7.149 milions d’euros en Educació. La xifra arriba als 8.527 milions si es tenen en compte les previsions per aquest 2019. És a dir, el sindicat considera que en deu anys s’ha deixat d’invertir gairebé el pressupost de dos anys sencers. 

Manel Pulido i Tere Esperabé, portaveus de CCOO en matèria d’Educació, han assegurat que aquestes xifres posen de manifest que educació “no ha estat una política prioritària” per cap dels governs de la Generalitat en els últims anys. En aquest sentit, han fet una crida a l’actual executiu i també a la resta de formacions polítiques perquè aprovin uns pressupostos “socialment justos”. “No podem mantenir la situació actual de no tenir pressupostos, ni a Catalunya ni a l’Estat”, ha dit Pulido, lamentant que aquest fet “està afectant molt negativament al sistema educatiu”. 

Des del departament fien l’augment de la inversió a l’aprovació d’uns nous comptes per al 2020. En una entrevista a TV3, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit que si no s’aproven només es podrà gestionar “una misèria continuada”, perquè no es podran destinar diners a les escoles bressol – la Generalitat vol recuperar la seva part de finançament– ni aplicar “com cal” el decret d’escola inclusiva. “És impensable que no n’hi hagi, com també és impensable que no hi hagi pressupostos a l’Ajuntament de Barcelona. Hem d’aconseguir entre tots que n’hi hagi”, ha reclamat. 

Segons els portaveus de CCOO, “només la professionalitat dels treballadors ha evitat que les retallades no reverteixin sobre l’alumnat”. Un professorat que clama per incorporar molts més efectius al sector públic per recuperar el nivell previ a les retallades. Si l’any passat l’organització denunciava un dèficit de gairebé 6.000 professors, aquest any redueixen la xifra fins als 3.200. I malgrat que s’hagin augmentat les places de docents -hi haurà 670 mestres i professors més i 53 professionals de l’atenció educativa aquest curs-, CCOO denuncia que la xifra no ha crescut al mateix ritme que les necessitats d’escolarització. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: