Catalans atrapats pel coronavirus a Filipines: “Cap autoritat ens ha contactat”

Atrapats en una illa de 400 quilòmetres quadrats i sense saber ni com ni quan poden tornar a Catalunya. El viatge asiàtic de tres amics de 23 anys s'interromput per la pandèmia del coronavirus. Ara mouen cel i terra per activar els mecanismes per ser repatriats i tornar a casa. Lamenten, però, que des de l'ambaixada espanyola no els hagin acompanyat en aquest procés. 

Oriol Castellano, Ossian Vilas i Pol Pastoret fa dos mesos que fan ruta per Filipines. Es trobaven a l'illa de Sargao quan el president Rodrigo Duterte va ordenar el confinament de la ciutat de Manila, on hi viuen 13 milions de persones, el 13 de març. S'han tancat tots les escoles durant el mes, mentre duri la "cuerentena comunitaria". La mesura suspèn, a més, tots els desplaçaments per terra i els viatges domèstics per mar i aires cap i des de l'àrea metropolitana de la capital. Per tant, els tres joves ripollesos, no tenen cap via per arribar a un aeroport internacional per agafar un avió que els retorni a Catalunya. 

Castellano explica que a principis de setmana van sortir els últims vols des de l'illa cap a aeroports internacionals però des del ministeri d'Exteriors i el consolat no els van garantir que aquests traspassessin la frontera catalana. Per aquest motiu van decidir no agafar-los i esperar-ne de propers. Aquests, però, no han arribat. I no hi ha previsió que se n'enlairin més fins a nova ordre. 

Els tres joves volen sortir de l'illa i les seves famílies, des de Catalunya, s'han posat en contacte amb les administacions espanyoles a Filipines. Fa quinze dies, des del ministeri d'Exteriors se'ls fa informar que com a màxim amb 7 dies els donarien una solució. "Ara ja n'ha passat una altra setmana i ningú ens ha contactat", asseguren. 

Un altre hàndicap és que des del país treballen per tal que els turistes l'abandonin i el Congrés ha otorgat a Duterte poders espcials per poder adoptar mesures urgents sense consultar a la cambra. La premsa local parla d'un confinament total que podria durar fins a sis mesos. 

Per això els tres catalans han inciat una crida per altres vies. Així, esperen arribar al Govern de la Generalitat i que aquest els ofereixi alguna alternativa. 

joves catalans filipines coronavirus - OC

Exteriors treballa per "repatriar 490 espanyols"

El 17 de març el govern espanyol va emetre un comunicat assegurant que l'ambaixada, el consolat i els consolats honoraris a Filipines "estan treballant activament amb les autoritats filipines" perquè facilitin el trasllat a Manila o als aeroport internacionals dels, al menys, 490 espanyols atrapats en diferents punts de país.

El Covid-19 a Filipines

Filipines ha confirmat 501 casos de coronavirus i 33 morts fins aquest dimecres, tot i que s'estima que hi ha milers de casos sense detectar davant la falta de mitjans en un país on milions de persones viuen en contacte permanent. Amb 106 milions d'habitants, Filipines només ha dut a terme des de gener unes 1.600 proves de diagnòstic. 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: