Calviño per als peus a Esglésies i impedeix mesures populistes que ofegarien encara més l'economia

Notícies relacionades

El consens històric que han aconseguit arribar a patronal i sindicats sobre les mesures que calen per ajudar les empreses i els treballadors en la situació d'emergència econòmica pel Covid-19 no s'ha pogut replicar en el Consell de Ministres.

El Govern de coalició no va ser capaç d'entendre aquest dissabte per treure de llimbs a milions d'empreses i treballadors que esperen en suspens l'activació d'un pla d'estímuls i ajudes per fer front a la cessació d'activitat sobtat que ha portat l'estat d'alarma.

Les exigències de Unides Podem en terrenys complicats de legislar i no urgents -per no tenir un cost immediat per als beneficiaris- van impedir a Sánchez sortir amb un text clar d'un Consell de Ministres que va durar més de set hores.

La formació de Pablo Iglesias va insistir a anunciar un increment de la despesa pública per ajudar exclusivament als ciutadans més desfavorits i obviar els suports a les empreses. Una idea a la qual es va oposar de manera frontal la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño.

A més de mesures de suport als més vulnerables, Unides Podem considera vital aprovar amb urgència l'ajornament de les hipoteques que han de pagar els espanyols, condonar l'IVA als autònoms i les cotitzacions socials a la Seguretat Social de les empreses.

Algunes d'aquestes idees no sonen malament a el PSOE, però com que el pagament de les hipoteques no es produeix fins al primer dia del mes (és a dir, dins de més de 15 dies) i els altres dos pagaments tampoc són immediats (en el cas de l'IVA hi ha fins al 20 d'abril), l'Executiu és partidari d'esperar a redactar aquests decrets amb més calma i centrar-se en el que Calviño sí que considera urgent: la flexibilització dels mecanismes pels ERTO (expedient de regulació temporal d'ocupació), garantir la liquiditat a les empreses i protegir els treballadors, entre d'altres.

El paper de la vicepresidenta de Govern i ministra d'Economia enfront de les reivindicacions de l'vicepresident Pablo Iglesias va ser crucial, segons expliquen a aquest diari diverses fonts coneixedores de el tens debat que es va viure a La Moncloa aquest dissabte.

L'impuls del social era una de les principals reclamacions de Unides Podem i la seva basa a jugar dins el Govern de coalició de Pedro Sánchez per treure rèdit entre els seus votants. Per aquest motiu, llevant el cas de Yolanda Díaz que s'ha quedat amb Treball, els seus membres hagin ocupat carteres principalment de contingut social.

Tant és així que la cartera més important se l'ha quedat el propi Esglésies que, com a vicepresident de l'Àrea Social, és el responsable de les polítiques de dependència, a les quals es pretén (o pretenia fins a l'arribada de l'coronavirus) donar una empenta de més de 500 milions d'euros anuals, i de l'propi Imserso.

En aquest context, Iglesias està buscant el seu lloc en un estat d'alarma en el qual la autoritat competent serà l'Estat i sota la direcció de Sánchez, seran autoritats competents delegades la ministra de Defensa, el ministre de l'Interior, el ministre de Transports i el ministre de Sanitat. Tots ells de el PSOE.

La resta de les àrees -incloses les de Unides podem- queden sota el paraigua de Sanitat, la cartera de Salvador Illa, segons va explicar ahir el president de Govern.

prioritat sanitària

En tot moment, els empresaris han expressat que el prioritari en aquesta crisi és la Sanitat. Però també han advertit que hi ha moltes empreses i sectors contra les cordes que requereixen assistència urgent . El turisme, el transport i el comerç figuren entre els més damnificats pel coronavirus.

Aquesta urgència que s'ha tractat de transmetre no va ser entesa aquest dissabte pels membres de el Consell de Ministres, que no van ser capaços d'aparcar les seves diferències per a el menys, aprovar la mesura que els agents socials han apuntat com més urgent: la flexibilització dels ERTE i la protecció estatal dels treballadors que es vegin afectats per ells.

Malgrat que Sánchez va avançar expressament que s'aprovarà dimarts que ve, després de la seva compareixença d'aquest dissabte a la nit, CCOO i UGT van difondre un comunicat conjunt exigint mesures sociolaborals amb caràcter urgent.

Una batalla pel social

La batalla entre Unides Podem i el PSOE pel discurs social no és nova. Sense anar més lluny, recentment Iglesias es va intentar 'ensenyorir' de l'ingrés mínim vital que té la intenció de posar en marxa el Govern. No obstant això, José Luis Escrivá, ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, ja ha deixat clar en les seves intervencions parlamentàries que serà el seu departament el que s'ocupi d'aquesta mesura.

La situació sobrevinguda pel coronavirus s'ha portat per davant moltes aspiracions de Unides Podem en matèria social, atès que ara els pressupostos generals de l'Estat (PGE) hauran de centrar-se en combatre aquesta crisi sanitària i deixaran aparcades altres promeses.

Una realitat i un nou context que en Unides Podem admeten conèixer, però que els està costant molt assumir.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: