Budó reclama a Sánchez que faci govern per poder dialogar, però es desvincula de la investidura

Després del trencament de les negociacions entre Pedro Sánchez i Podem, el Govern ha exigit aquest dimarts que es formi un executiu a Madrid per poder “dialogar”. “Necessitem un govern a l’estat espanyol per poder interlocutar i sortir de la situació de provisionalitat. No tenim interlocutor per poder treballar”, ha dit la portaveu, Meritxell Budó. Ha afegit, però, que la Generalitat “no té la responsabilitat” d’aconseguir-ho, sinó que depèn de la “capacitat” de Pedro Sánchez de “sortir de la temporalitat”.

En aquest sentit, malgrat que ha dit que “espera que al més aviat possible hi hagi un govern a Madrid”, Budó s’ha desvinculat de la investidura de Pedro Sánchez. Ha dit que aquesta és una qüestió que competeix a les formacions polítiques de JxCat i ERC (que formen el mateix Govern de la Generalitat), amb un paper clau en l’aritmètica perquè el líder de PSOE sigui president. Ni JxCat ni ERC han pres encara una posició pública sobre el sentit del seu vot.

Budó tampoc s’ha volgut mullar sobre quines són les preferències de l’executiu. No ha volgut dir si prefereix un govern amb ministres de Podem, tal com vol Pablo Iglesias, o un del PSOE com defensa Pedro Sánchez -només s’ha obert a independents propers a la formació lila-.

Per què és tan difícil un acord entre el PSOE i Podem per governar? Les claus per entendre la dificultat del pacte

El Govern iniciarà converses pels pressupostos del 2020

D’altra banda, Budó ha volgut allunyar l’escenari d’un avançament electoral, deixant clar que li correspon decidir-ho al president de la Generalitat, Quim Torra. “En els marcs de trobada [amb ERC] no s’ha posat sobre la taula la convocatòria d’eleccions. El Govern continua amb la voluntat de governar”, ha dit la consellera, després que el cap de setmana el president digués que no convocaria eleccions quan arribés la sentència i l’exdiputat d’ERC Joan Tardà li va reclamar consensuar-ho amb tot l’independentisme.

Budó, per esvair l’avançament de comicis, ha dit que el Govern ja ha començat amb els treballs per elaborar els pressupostos de l’any 2020. No ha concretat, però, amb quins socis parlamentaris i, a diferència de l’exercici anterior quan el president, Quim Torra, va excloure el PSC de les negociacions, Budó no ha volgut descartar res. “Ho hem de treballar dins el Govern”, ha dit la portaveu.

La consellera de la Presidència ha començat la roda de premsa expressant el suport al conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha declarat aquest dimarts al Tribunal de Justícia de Catalunya per la cessió de locals de l’1 d’octubre. “Estarem al costat de les persones que pateixen la repressió de forma injusta”, ha expressat la consellera de Presidència.

D’altra banda, el Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei d’actualització del codi civil de Catalunya. Budó ha explicat que experts civilistes estan treballant per substituir els articles androcèntrics i amb visió heteropatriarcal. Entre altres coses, s’introdueix el maltractament psicològic com a motiu de “desheretament”, de manera que es concreta i s’amplia l’abast de l’actual concepte “maltractament greu” que està recollit al Codi Civil. També es suprimiran les expressions masclistes de l’articulat i s’adaptaran els sis llibres del Cofi Civil de Catalunya a la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nova York, que recull els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones que tenen una discapacitat.El consell executiu també ha donat llum verda a l’obertura d’una consulta pública sobra el projecte de decret de demarcació dels registres de la propietat de Catalunya, que es preveu aprovar el primer semestre del 2020. Hi estan cridats a participar els principals agents implicats: registradors de la propietat, els notaris i els ajuntaments. També s’ha determinat que el Govern destinarà 432 milions d’euros a projectes i activitats d’entitats de l’àmbit de polítiques socials: es tracta de diners que aniran a subvencions per al període del 2019 al 2020. El departament de Treball farà pública la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya properament.Pla estratègic del cos d’agents rurals: 300 places novesLa consellera Budó ha comparegut amb la responsable d’Agricultura, Teresa Jordà, que ha presentat el pla estratègic de cos d’agents rurals per als propers cinc anys. Inclou la creació de 300 noves places d’agents i 50 places de personal tècnic i administratiu. També es renovarà el parc de vehicles i d’embarcacions i s’actualitzarà el reglament d’armes -pendent de l’any 2003-. Jordà ha dit que, alhora, s’introduiran les noves tecnologies -com els drons- al cos d’agents rurals.

Jordà ha volgut destacar el “capital humà” del cos d’agents rurals, que han fet un “sobreesforç” per mantenir i “millorar” el nivell de servei dels darrers anys. Ha insistit, després de l’incendi de la Ribera d’Ebre, que la prevenció que fan els agents rurals és “molt important”: “Les tasques de vigilància per evitar incendis són fonamentals (…). Si no hi ha més incendis és per la seva feina” i els bombers -ha assegurat Jordà-.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: