Brussel·les es planteja rebatejar la nova polèmica vicepresidència de “protecció de l’estil de vida europeu”

Primera gran polèmica i possible reculada del futur govern de la Comissió Europea. Aquest dimarts, la presidenta que substituirà Jean-Claude Juncker a partir del novembre, Ursula Von der Leyen, anunciava el repartiment de carteres entre els 27 comissaris i feia esclatar la polèmica amb el nom d’una de les noves vicepresidències: ” Protegint el nostre estil de vida europeu“. Aquesta és la cartera on Von der Leyen situa les polítiques migratòries, de seguretat i d’educació i va disparar les alarmes de socialistes, liberals i verds que ràpidament van demanar el canvi de nom. Després de reunir-se amb el seu futur equip, fonts comunitàries asseguren que “tots els arguments s’estan examinant però no es prendrà cap decisió ràpidament”. Des del Parlament Europeu es dona el canvi gairebé per fet perquè ja hi ha diverses peticions formals a l’Eurocambra. 

Ahir, una portaveu de la Comissió s’escudava defensant que aquest títol de la cartera ja s’havia fet públic al juliol, quan Von der Leyen va presentar les seves prioritats polítiques en ser nomenada candidata. A més, la mateixa portaveu insistia que la futura presidenta de la Comissió Europea fa referència a la protecció dels “valors democràtics, de diversitat i de defensa de l’estat de dret” però la lectura que se’n va fer des de la resta de grups parlamentaris va ser identitària. Per la banda del grup parlamentari socialista, la seva presidenta Iratxe García ha assegurat que el problema d’aquesta etiqueta és el fet que estigui vinculada amb la política migratòria i ha explicat que ja s’ha demanat el canvi de nom a la propera presidenta. 

Per la banda dels liberals de Renew Europe, el president del grup parlamentari,  Dacian Cioloş, ha fet saber a la futura presidenta que el nom d’aquesta cartera “enganyós i confús” i ha piulat amb contundència que ha de ser canviat. De fet, l’eurodiputada de Ciutadans, Maite Pagazaurtundúa emetia ràpidament un comunicat en què assegurava que “la denominació de la vicepresidència de la Comissió Europea per “protegir l’estil de vida europeu” és un greu error”. Segons aquesta eurodiputada, “dona oxigen a aquells que busquen estats de dret il·liberals i identitaris”. 

Des dels verds, Ska Keller va assegura que “fa por veure la proposta d’una cartera amb aquest nom que inclou migracions i protecció de fronteres”. “Espero que la presidenta Von der Leyen no vegi cap contradicció entre donar suport als refugiats i als valors europeus”, conclou la presidenta del grup dels verds. En aquest mateix grup, Ernest Urtasun ho qualificava de “ridícul” i ja avançava que es demanaria el canvi. 

El titular d’aquesta polèmica cartera, el fins ara portaveu de Jean-Claude Juncker, Margaritis Schinas, a més no ha fet servir aquest títol en l’actualització del seu perfil de Twitter amb el nou càrrec l’obvia. Per això, es preveu que canviï. També s’hi ha pronunciat al respecte el mateix Juncker, que en declaracions a Euronews considera que el títol d’aquesta cartera hauria de ser més específic. “No m’agrada la idea que l’estil de vida europeu sigui oposat a la migració. Acceptar aquells que venen de lluny és part de l’estil de vida europeu”, diu el president en declaracions a aquest mitjà. 

De fet, ara tots els comissaris han de passar l’examen de l’Eurocambra, amb unes audiències públiques davant els comitès parlamentaris pertinents en funció de les seves àrees temàtiques. La composició de la Comissió es vota en paquet en un ple que està previst per al 23 d’octubre però tot i això, un comitè parlamentari pot fer notar el rebuig a un comissari i vetar-lo. En casos com aquest la persona vetada s’acostuma a retirar i a substituir perquè després es doni llum verda a la configuració de la nova Comissió en ple. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: