Brussel·les permet als governs donar subvencions directes de 500.000 euros a les empreses

Notícies relacionades

La crisi de l'coronavirus ha provocat un gir en la doctrina econòmica imperant a Brussel·les. La Comissió Europea no només ha proposat la suspensió temporal de l'Pacte d'Estabilitat, que obliga a mantenir sota control el dèficit i el deute, sinó que també relaxa les normes que impedeixen donar ajudes públiques a les empreses . La vicepresidenta responsable de Competència, Margrethe Vestager, ha presentat aquest dimarts un marc temporal que permet als governs de la UE assistir a les empreses més afectades pel covid-19.

Aquest marc temporal autoritza els Estats membres a adoptar quatre tipus de mesures que en condicions normals no serien possibles segons les regles de la UE . En primer lloc, els governs podran posar en marxa plans per concedir fins a 500.000 euros per companyia amb l'objectiu que afrontin les necessitats urgents de liquiditat. Això es pot fer mitjançant subvencions directes o avantatges fiscals.

Brussel·les també donarà llum verda a totes les garanties d'Estat per als préstecs bancaris a empreses, una mesura que ja han anunciat països com Alemanya o França. La tercera forma de nova ajuda pública autoritzada consisteix en crèdits públics o privats amb tipus d'interès subsidiats. Finalment, la Comissió permetrà que els governs canalitzin subvencions a l'economia real a través dels bancs, assumint el punt de vista que aquesta ajuda directa és per als clients i no per a les entitats.

A més, la vicepresidenta de la Comissió s'ha declarat disposada a treballar immediatament amb els Estats membres per posar en marxa esquemes específics per tal de preservar els sectors més afectats, com les aerolínies. "Si volem minimitzar els acomiadaments permanents i el dany per al sector de l'aviació europeu, es necessiten mesures urgents", ha dit.

Compensació de danys per a les aerolínies

Les normes de la UE permeten per exemple compensar les aerolínies pels perjudicis causats pel coronavirus, fins i tot si ja han estat rescatades en els últims 10 anys, sosté Vestager. És a dir, també queda en suspens el principi d ' "una sola vegada" que Brussel·les s'aplica per restringir les subvencions a les companyies aèries.

Per flexibilitzar les regles, la responsable de Competència ha invocat la clàusula de el Tractat que autoritza a respondre a una "pertorbació greu" en l'economia. Es tracta que "les empreses tinguin liquiditat per seguir operant, o per congelar temporalment les seves activitats si cal, i que l'ajuda arribi a les companyies que la necessiten". A el mateix temps, Brussel·les ha de vigilar que "l'ajuda per a les empreses en un Estat membre no soscavi la unitat que Europa necessita".

És a dir, l'Executiu comunitari ha de seguir posant límits a les subvencions per mantenir la igualtat de condicions entre els estats membres. Altrament, els països amb més potència de foc com Alemanya o Holanda podrien concedir moltes més ajudes que els Estats membres que tenen menys marge pressupostari, com Espanya o Itàlia, el que distorsionaria el mercat únic.

Aquest nou marc no substitueix sinó que complementa els altres tipus d'ajudes públiques que els Estats membres poden concedir sense saltar-se les regles. En particular, subsidis salarials i moratòria d'impostos per a totes les companyies o compensacions pels danys causats pel covid-19. Beneficiarà únicament a les empreses que van entrar en dificultats després de al 31 de desembre de 2019: Brussel·les no vol que s'usi els diners dels contribuents per a coses que no tinguin a veure amb el coronavirus.

elconfidencial.es

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *