Bermejo, Maspons, Antoni Fabrés i l’escultura de postguerra a Catalunya, grans exposicions del MNAC

Rate this post

El Museu Nacional d’Art de Catalunya ha programat per al 2019 quatre grans exposicions temporals. La primera i més ambiciosa, en col·laboració amb el Museo del Prado, presentarà una antologia d’Antonio Bermejo que es podrà veure a les dues pinacoteques. A l’estiu arribarà la primera gran exposició retrospectiva sobre el fotògraf Oriol Maspons, el fons sencer del qual es troba al MNAC. El museu també posarà el focus en la figura del pintor Antoni Fabrés, i finalment, mostrarà una revisió de les principals línies d’experimentació de l’escultura catalana d’avantguarda durant la postguerra a Catalunya en la mostra Objecte, tòtem i matèria. Com a novetat, aquestes dues darreres mostres s’exhibiran en una de les sales de la col·lecció d’art modern per aprofitar el major flux de visitants. 

Amb un pressupost d’1,3 milions per a exposicions temporals, el 2019 el MNAC col·laborarà novament amb el Museo del Prado en la organització de la primera gran mostra antològica sobre Bartolomé Bermejo, un dels pintors més destacats del segle XV. A banda d’algunes de les obres que el Museu Nacional conserva de l’artista, l’exposició permetrà veure la seva gran obra, ‘La Pietat Desplà’, que es troba a la Catedral de Barcelona, al MNAC i el Prado. 

La fotografia també tindrà un lloc destacat al programa d’exposicions, amb l’obra del fotògraf barceloní Oriol Maspons com a protagonista d’una obra retrospectiva de gran format. Maspons va dipositar el 2010 tot el seu fons al museu. “L’Oriol quedarà col·locat molt seriosament en el panorama de la fotografia després de l’exposició”, ha reivindicat el director del MNAC, Pepe Serra. 

El programa d’exposicions del 2019 inclou també la figura d’Antoni Fabrés. Un artista “ben representat” en la col·lecció d’art modern i que serà ara protagonista d’una mostra per fer arribar la seva obra al gran públic. 

Finalment, i vinculada amb el treball en la col·lecció d’art modern, el museu se centra ara en el període de postguerra i les dècades següents. En aquest sentit, la darrera exposició temporal de l’any farà visible aquesta tasca amb un aparador de l’escultura de postguerra a Catalunya anomenada ‘Objecte, tòtem i matèria’, que reunirà artistes com ara Subirachs, Villèlia o Torres Monsó. Com a novetat, pel seu vincle amb la col·lecció i sobretot per afavorir que sigui més visitada, el MNAC col·locarà aquesta mostra i la de Fabrés dins de les sales de la Col·lecció d’art modern de la primera planta. 

D’altra banda, Pepe Serra ha informat d’una recent i “important” donació d’obra de l’artista Aurèlia Serra (1926-2011) per part de la seva família. Una donació que el museu “ensenyarà” tal com és, i no com a exposició. 

Encara dins de les línies de programa, el MNAC estrenarà l’any vinent la sèrie ‘Diàlegs amb la Col·lecció’, en què convida artistes contemporanis a presentar projectes “sobre el museu”, basats en fons de la col·lecció del museu. L’artista Oriol Vilapuig serà el primer d’aquests artistes, amb un treball personal sobre les ermites del romànic a través de la tèctnica del ‘grattage’. 

I quant a altres projectes de col·laboració, destaca l’exposició sobre el còmic underground a Barcelona que el MNAC organitzarà coincidint amb el Saló del Còmic a la primavera, i el 40 aniversari de la revista Víbora. El Museu Nacional col·laborarà també amb el TNC, aquest mateix novembre, amb un concert performance vinculat al programa Epicentre Rusiñol del Teatre Nacional de Catalunya.

Anar a la font
La Llança

Powered by WPeMatico

Translate »