Batet dona per feta la suspensió dels diputats presos però sol·licita un aclariment al Suprem

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha sol·licitat aquest dimecres al matí a la sala segona del Tribunal Suprem que aclareixi si s’ha de suspendre Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez del càrrec de diputats a la cambra baixa. Després que la Fiscalia hagi presentat un escrit instant a la sala que comuniqui a la mesa del Congrés i el Senat que apliqui l’article 384bis de la Llei d’Enjudiciament Criminal a fi de suspendre de càrrec públic els presos polítics, ara el Suprem ha informat que Batet també ha actuat per abordar aquesta situació. 

Sobre la taula de la presidenta del Congrés ja hi ha una interlocutòria del Suprem que li recordava la seva situació processal i els articles del reglament de la cambra que obliguen a la suspensió dels presos preventius. Tot i així, el text indica que cal que per a aquesta suspensió s’hagi concedit el suplicatori, que l’Alt Tribunal no va demanar perquè considerava que no calia atenent al moment processal, amb el judici oral a les acaballes. 

Amb la petició d’aclariment, Batet guanya temps per decidir sobre la suspensió, que l’oposició de dretes vol que sigui immediata. Tot i així, la flamant president a del Congrés, triada ahir mateix, ja dona per feta la suspensió, tal i com ha afirmat en una entrevista a la SER aquest dimecres, quan ha considerat que la llei “és molt clara” al respecte i que “tot indica” que seran suspesos. 

La sala segona de l’Alt tribunal no té previst contestar avui el requeriment de la presidenta de la cambra, com tampoc el de la fiscalia. I tampoc està clar que la primera reunió de la mesa hagi de ser imminent, així que és probable que la suspensió no arribi abans de les eleccions municipals, europees i autonòmiques de diumenge, segons ha expressat la mateixa Batet en l’entrevista.

En Comú Podem no descarta votar-hi en contra

La decisió d’aplicar la suspensió dels presos polítics recuarà sobre la mesa, que té majoria progressista. Però no és descartable que es trenqui la unitat dels partits d’esquerres en aquest organisme, i que el PSOE acabi aprovant-la amb el PP i Ciutadans. El diputat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ha expressat aquest dimecres que encara s’estan plantejant el sentit del seu vot i que votar-hi en contra és “una de les opcions”. La formació està representada a la mesa a través del diputat Gerardo Pisarello, mentre que els seus socis d’Unides Podem hi tenen la vicepresidenta primera, Gloria Elizo. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: