Barcelona blinda una trentena de bodegues emblemàtiques

No només les botigues històriques mantenen viu el caràcter d’una ciutat. També ho fan els seus bars, les bodegues de barri que encara funcionen com a punt de trobada de veïns. Tenint en compte això, i davant del risc que l’onada homogeneïtzadora ho destrueixi tot, l’equip de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha decidit blindar 31 d’aquestes bodegues. I, mentre estudia quin tipus de protecció han de tenir aquests locals, ha decretat una suspensió de llicències d’obres perquè, durant un any, ningú no hi pugui fer cap canvi. El govern municipal no descarta que, durant els pròxims mesos, es detectin més bodegues que es consideri que també s’han de protegir. 

El que es vol és incorporar aquests locals al catàleg d’establiments emblemàtics –que conté 211 botigues– i especificar quins són els elements que s’hauran de preservar. “Són llocs que ens estimem i que hem de preservar sí o sí”, ha defensat la tinent d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, que ha assegurat que aquests bars fan que Barcelona sigui una ciutat “reconeixible”, amb identitat. 

De moment, s’avaluarà la catalogació necessària per als primers bars i bodegues identificats. El pla vol preservar-ne tant la funció actual –que no es converteixin en botigues o en espais de restauració que tenen poc a veure amb l’original– i, també, la seva estètica. L’objectiu final serà elaborar un pla urbanístic que especifiqui les condicions que haurà de complir cada establiment.

Les bodegues seleccionades, com ha explicat avui la tinent d’alcalde d’Urbanisme, estan distribuïdes per tota la ciutat: sis a Ciutat Vella, quatre a l’Eixample, quatre a Sants-Montjuïc, nou a Gràcia, dos a Horta-Guinardó, una a Nou Barris i a Sant Andreu i quatre a Sant Martí. Sanz ha remarcat que el repartiment territorial evidencia que tots els barris tenen el seu lloc de referència. I ha avisat que moltes estan en llocs on els processos lligats a la gentrificació les tenen “amenaçades”. Sanz ha assegurat que treballen amb l’objectiu de tenir el pla aprovat a principis del 2020. 

Un dels objectius que s’ha marcat el nou govern de BComú i el PSC és obrir el debat sobre el catàleg de patrimoni protegit per veure si s’adiu amb la realitat actual de la ciutat. Pel que fa a la protecció de botigues emblemàtiques, Sanz ha defensat que calen proteccions que vagin més enllà dels elements físics per poder preservar, també, l’ús d’aquestes botigues. La legislació actual fa, segons la tinent d’alcalde, que protegir això sigui “difícil” i, per tant, caldrà analitzar la manera de fer-ho. Sanz sí que ha remarcat que històricament la protecció d’aquests establiments s’ha fet de manera massa lenta i que ara és important preservar-los per evitar que la ciutat perdi la seva identitat.

“Els reptes en la preservació del patrimoni encara són molt grans i, tot i que Barcelona es caracteritza per haver fet una bona gestió del patrimoni, ho hem de viure des de l’autocrítica, hem d’estar molt més atents a aquestes operacions”, ha remarcat Sanz. La tinent d’alcalde ha avisat que aquesta serà una nova línia de vigilància del govern i ha remarcat la importància de la ciutadania a l’hora d’alertar de canvis en espais emblemàtics.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: