Asisted reivindica els assistents a domicili per l’atenció a la dependència

Prop de 2,3 milions de persones reben assistència domiciliària a Espanya. Són persones grans i/o dependents que requereixen un acompanyament continuat per garantir el seu benestar en l’entorn domiciliari.

Així, Asisted reclama un canvi de rumb en el model d’assistència a la dependència amb polítiques públiques que apostin per l’envelliment en l’entorn domiciliari. “Un nou enfocament requereix una proposta de formació reglada i homologada que permeti crear perfils qualificats, amb coneixements apropiats i estandarditzats que facilitin regular una carrera professional amb garanties sociolaborals que assegurin la creació d’ocupació de qualitat i de vocacions professionals”, explica Gabriel Calzado, president de la companyia catalana amb més de 40 anys d’experiència al sector.

gent gran unsplash

Prop de 2,3 milions de persones reben assistència domiciliària en Espanya / Unsplash

Cal tenir en compte que actualment quatre de cada deu espanyols destinen més de 20 hores setmanals a l’atenció dels seus majors. El 85% són dones i majors de 65 anys.

Para Asisted, és urgent donar resposta a un context de present i de futur que ja situa l’atenció en l’entorn domiciliari com a peça fonamental per atendre l’augment de la demanda que han experimentat aquest tipus de recursos, principalment des que va esclatar la crisi de la Covid-19.

A més, l’impacte de la pandèmia en els centres residencials ha comportat, entre altres coses, que les famílies plantegin opcions alternatives per atendre als seus majors, duplicant així el volum d’activitat habitual.

L’associació Asisted reivindica un reconeixement per part de les institucions i de la societat al rol fonamental que tenen els assistents a domicili

Asisted compta amb 800 treballadors en plantilla en Règim General de la Seguretat Social, un pla de formació continuada adaptat a les habilitats de cada assistent i un conveni laboral propi, l’únic existent en aquest sector actualment, que té la finalitat de combatre l’economia submergida i l’intrusisme que tradicionalment han envoltat aquesta activitat.

“La qualitat dels llocs de treball que es generen actualment al sector depenen del compromís que cada companyia té amb el seu equip humà i té com a límit un marc legal vigent que creiem que ha d’evolucionar perquè aquelles companyies realment compromeses amb l’atenció a la dependència puguem fer passos més enllà”, reivindica Calçat.

Creixement de l’activitat

El volum d’activitat en l’àmbit de l’assistència a domicili es va duplicar entre els mesos d’abril i setembre passats, fruit de les noves necessitats que ha generat la greu situació viscuda en els entorns residencials. Aquesta situació revelada per la companyia, confirma les previsions que ja va avançar a la primavera l’Institut de Coordenades de Governança i Economia Aplicada quan assegurava que el ritme de creixement de l’activitat en aquest sector se situaria en més d’un milió i mig de persones ateses a final d’aquest 2020.

Davant d’aquesta nova onada de contagis, Asisted preveu una tendència similar amb un augment d’activitat que portarà a moltes famílies a atendre als seus majors a casa i a sol·licitar serveis professionals especialitzats.

mans gent gran pixabay

La companyia Asisted assisteix a 1.500 persones diàriament / ASISTED

Al seu judici, el comú denominador que comparteixen les demandes registrades durant aquest període són els valors de seguretat i de confiança en serveis professionals que controlin tot el procés d’assistència, la contractació d’un perfil qualificat al desenvolupament d’una atenció adequada i de qualitat, lluny del plantejament d’empreses emergents i agències de col·locació.

En la situació sanitària actual, davant de la incipient segona onada de la pandèmia i amb les crisis viscudes a les residències per a la tercera edat, les famílies de persones amb dependència estan optant cada vegada més per sol·licitar assistència a domicili per cuidar-se dels seus éssers estimats.

Refugi

Amb la crisi sanitària actual i l’econòmica que s’acosta, hi ha sectors estratègics que estan veient com els seus serveis cobren un paper essencial i són cada vegada més demandats. El de l’assistència i l’atenció a la dependència es troben entre aquests sectors refugi. L’augment de la demanda de serveis assistencials evidencia també la necessitat de talent i professionals preparats i amb experiència.

Actualment, la companyia assisteix a 1.500 persones diàriament gràcies als prop de 800 assistents i treballadors que té en plantilla. Aquestes xifres, tanmateix i veient la tendència a l’alça en la demanda de serveis assistencials a domicili, és molt probable que s’incrementin tant la de persones assistides com la de professionals que proporcionin l’esmentada assistència.

Asisted, líder en Serveis Integrals d’Assistència a les Persones (SIAP), és una associació sense ànim de lucre homologada per la Generalitat des de 2008 com a Empresa d’Interès Social. Fundada el 1980 per Gabriel Calzado, l’avalen 40 anys d’experiència, compta amb 10 delegacions a Catalunya i dona servei a més de 250 municipis, la majoria d’ells a Barcelona, Girona i Tarragona.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: