Alliberar les patents de les vacunes: és una bona opció o no?

Des de fa uns dies s’ha deixat caure un nou debat sobre la taula: alliberar les patents de les vacunes contra el coronavirus o no fer-ho. El primer a fer-ho van ser els Estats Units, fent-ho coincidir amb una reunió de ministres del G7 a Londres. 

Aquesta opció, tal com recollia fa uns dies el portal de notícies Euronews, es debat des de fa mesos a l’Organització Mundial del Comerç, impulsada per països com Sud-àfrica o Índia. La Unió Europea s’havia mostrat partidària a parlar-ne o almenys així ho va manifestar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una roda de premsa. Aquest cap de setmana, però, els líders de la UE reunits a Porto en una cimera han dit que “no creiem que a curt termini sigui la solució màgica”.  

És positiu o negatiu alliberar les patents?

Però, què hi ha de bo en el fet d’alliberar patents? És el millor que es podria fer en la situació actual provocada per la pandèmia del coronavirus? “Em sembla que el tema d’alliberar patents és una mica una cortina de fum, sembla una solució fàcil que implica poc sacrifici, però no és la solució a tot”, explica l’investigador i metge Salvador Macip. En conversa amb ElNacional.cat, ha matisat que “alliberar les patents no implica que les vacunes arribin a més gent”. “No hi ha fàbriques per fabricar vacunes, no hi ha la tecnologia per fer-ho”, detalla. I és que tal com argumenta “fabricar una vacuna, no és com fabricar una aspirina”, sobretot, referint-se a les vacunes d’ARN missatger –com Pfizer o Moderna–. El procés “és llarguíssim” i es necessiten “quatre plantes diferents i controls de qualitat”. Així, determina que “alliberar patents ara no soluciona el problema”.

vacuna coronavirus brasil pfizer efe

Un membre del personal sanitari sosté una vacuna de Pfizer al Brasil / Efe

D’aquesta manera, destaca que si ara s’alliberessin les patents els països que ara no disposen de vacunes, és a dir, els països amb menys recursos necessitarien cinc o deu anys per ser capaços de fabricar aquestes vacunes i poder-les repartir. “Els països rics tenen massa vacunes i els pobres no en tenen”. “És una mesura populista per calmar la consciència dels governs, no arregla res perquè la fabricació no està preparada”.

En aquest sentit, exposa que si el problema que hi ha és el de la distribució, “no cal alliberar patents, sinó enviar vacunes” però subratlla que “ningú es planteja això”. “Ara anem d’altruistes, però no compartirem la reserva de vacunes. El que tindria lògica és deixar de vacunar als països rics i enviar la vacuna a l’Índia“. Així, Macip explica que té una primera dosi de la vacuna contra el coronavirus i la seva segona hauria d’anar ara a l’Índia. “La solució d’aquest problema és enviar vacunes als països que en necessiten, no enviar-hi el que et sobra a tu”. 

El problema amb les farmacèutiques 

“En les vacunes s’han invertit molts diners públics, però ningú diu que les farmacèutiques també hi han invertit molt”, i afegeix que “el sistema públic no té capacitat per generar vacunes. Cal una infraestructura que el sistema públic no té”. Recorda també que “el sistema sanitari mundial funciona mig públic i mig privat”, i destaca que el paper del sector privat és important perquè “sense aquest no podem fabricar ni distribuir fàrmacs”. Ara bé, adverteix que “s’ha de vigilar que la privada no s’accedeixi, però la privada és necessària”.

india coronavirus hospitales efe

L’Índia viu una situació límit als hospitals pel coronavirus que s’han quedat sense oxigen / Efe

“Les companyies van a fer diners, si no li discutim a una sabateria que faci diners, a una farmacèutica tampoc. Hem de ser conscients de l’impacte social i que té un impacte en salut, se’ls ha de fer respectar aquesta part. Però si una farmacèutica no fa diners amb això, deixarà d’invertir“, i assenyala que això tampoc ens interessa. En aquest context, apunta que una possible solució podria ser fer pagar més als països rics perquè el cop d’alliberar les patents no se l’emporti tot la companyia. “Potser Pfizer allibera la patent de la vacuna contra el coronavirus, però se li allarga 10 o 20 anys més la patent de Viagra”.

Destaca la importància de no carregar-ho tot a la farmacèutica perquè no passi com amb els antibiòtics, que no són rendibles i per tant, ja no s’inverteixen diners en la creació de nous medicaments d’aquest tipus. “No s’hi ha invertit perquè no surt a compte”, conclou.

Imatge principal: un membre del personal sanitari vacuna a una dona en un cotxe al Paraguai / Efe

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *