Així pots prevenir les intoxicacions alimentàries

El cas de la listeriosi ha posat sobre la taula el fet que, malgrat els estrictes controls de qualitat que hi ha als països de la Unió Europea, el cert és que es poden produir intoxicacions alimentàries que causin greus perjudicis per a la salut.

Un dels principals problemes d'aquest tipus d'infeccions és que els aliments contaminats, en la major part dels casos, tenen una aparença normal, per la qual cosa a simple vista o fins i tot a través d'altres sentits com l'olfacte o el gust és impossible saber si contenen alguna toxina o microorganisme patogen. És després, quan es produeixen els símptomes, en descobrir-se la contaminació.

Estafilococ

Generalment, un aliment que conté algun d'aquests agents patògens, produeix en les persones que l'ingereixen una sèrie de símptomes molt característics, que tenen a veure amb trastorns de tipus intestinal: dolor abdominal, diarrees, nàusees, vòmits i, de vegades, febre. En els casos més greus, com ha passat aquesta vegada amb la listeriosi, pot ser necessari anar a l'hospital i romandre ingressat.

Tal com explica la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu, existeixen molts tipus de gèrmens que poden produir intoxicacions alimentàries, com per exemple l'estafilocócica, la salmonel·losi, la listeriosi o la diarrea del viatger produïda per la ingesta d'altres aigües i aliments contaminats per Escherichia Coli en la major part dels casos, encara que també per altres tipus de virus intestinals. Per aquesta raó i per tal d'extremar les precaucions, ha elaborat una guia bàsica per prevenir en la mesura possible la ingesta d'aquest tipus d'aliments contaminats.

1. Mantenir una adequada higiene abans i després de manipular els aliments. Tant a les mans com a les superfícies en les quals es cuinarà: placa de cocció, taules, plats, etcètera.

2. Quan s'ingereixen aliments crus, com verdures i hortalisses, és molt important fer una neteja més exhaustiva de l'habitual.

3. Assegurar-se de les condicions dels aliments durant la compra.

4. Conservar refrigerats correctament els aliments i procurar no interrompre la cadena de fred, sobretot a l'estiu, després de comprar-los al supermercat i traslladar-los a casa.

5. Mantenir el congelador a una temperatura inferior a -4º i la nevera al voltant de 4t per a un correcte manteniment dels aliments.

6. Guardar els aliments al frigorífic abans de dues hores després d'haver-los preparat i consumir-los en els següents tres o quatre dies a tot estirar.

Intoxicación

7. No sobrepassar les dates de caducitat indicades, que si bé en alguns casos són merament indicatives, eviten que caiguem en perills innecessaris.

8. No consumir aliments que estiguin en envasos que presentin un aspecte deteriorat, bombat o rovellat.

9. Evitar consumir lactis no pasteuritzats.

 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: