ACPV reclama al govern de la Generalitat la reobertura de TV3

ACPV reclama al Govern del Botànic que executen de forma efectiva la reciprocitat dels senyals de les televisions i ràdios públiques valenciana i catalana.  Avui, 17 de febrer, fa exactament 10 anys que el Govern de Francisco Camps forçà il·legalment el tancament de TV3 al País Valencià amb una estratègia d’ofec econòmic a Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’entitat que garantia la recepció del senyal, consistent en la imposició de multes i, sobretot, l’aprovació d’una reforma que permetia augmentar encara més la xifra d’aquestes multes i convertir-les en periòdiques. Per la qual cosa, la Junta Directiva d’ACPV hagués de triar entre el tancament dels repetidors o la continuïtat de l’entitat.

ACPV havia fet arribar el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià durant 26 anys de forma ininterrompuda i sense cap mena de problema ni conflicte: ben al contrari, amb la permissivitat dels successius governs valencià i espanyol (amb l’única excepció del període del ministre espanyol Barrionuevo, que també amb multes va intentar forçar l’entitat a suspendre el senyal, com una mena d’avançament per part del PSOE del que més tard havia de fer de forma més agressiva el PP). D’aquesta manera, durant 26 anys va oferir un servei a la ciutadania, que d’aquesta manera ampliava la seua oferta informativa i d’oci televisiu, sense cap imposició.

El Tribunal Suprem va donar la raó a ACPV i declararen que el Govern de Camps havia comés una il·legalitat, és a dir: havia delinquit. 

10 anys després, ACPV no pot reobrir els repetidors que emetien el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio. Tal i com ha explicat l'entitat diverses vegades, els repetidors són tecnologia de comunicació que han quedat inservibles, models ara molt antiquats. L’entitat no disposa dels diners que implicaria comprar-ne de nous i renovar totes les instal·lacions. Però és que, a més, entenen que això tenia sentit com de manera temporal, mentre no hi hagués "un govern valencià que no fos autoritari i antivalencià. La vocació d’ACPV no és fer eternament de transportador del senyal d’una televisió i ràdio públiques amb uns instruments –uns repetidors i unes instal·lacions- sempre insuficients i precàries, i en condicions d’al·legalitat, perquè cal recordar que a més a més de l’assetjament a l’entitat es reforma la normativa per ara sí, impedir la reobertura. La nostra vocació era i és que, quan arribés el moment, aquella recepció del senyal fos assumida de forma plena, legal i normalitzada, per un govern valencià veritablement democràtic, enemic de censures i respectuós amb la llengua, i que a més pogués garantir (amb el pressupost públic) unes infraestructures dignes".

A la meitat de la segona legislatura “del canvi”, l’anomenat “Govern del Botànic”, i, 10 anys després, la censura que el Govern del PP va imposar sobre TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià és mantinguda pel Govern tripartit de PSOE, Compromís i Podem. Segons l'ACPV, "no hi ha raons tècniques que ho justifiquen: en el múltiplex que actualment té el Govern valencià hi ha espai per a, si més no, emetre el canal principal de TV3; i, en qualsevol cas, existeix l’opció del múltiplex estadístic, que depén exclusivament de la voluntat del Govern valencià".

Tampoc no hi ha justificacions legals: les Corts Valencianes van aprovar (encara essent vigent la majoria absoluta del darrer govern valencià del PP!) l’intercanvi de senyals entre les televisions i ràdios públiques catalana i valenciana, i À Punt ja fa temps que funciona. Des de l'ACPV, asseguren que "el Govern del Botànic està incomplint una decisió de les Corts, això és: l’executiu valencià menysprea i desatén la veu de la representació de la sobirania del poble valencià, que és, no ho oblidem, les Corts, no el poder executiu. Un principi de democràcia elemental".

Per l'entitat tampoc hi ha justificacions polítiques: totes les forces del Govern del Botànic han fet pública la voluntat de buscar vies de diàleg, entesa i col·laboració amb les forces econòmiques, socials i també institucionals de Catalunya. Ja molt abans del referèndum celebrat l’1 d’octubre de 2017, el Govern del Botànic inicià relacions formals –amb les visites dels presidents Puig a Barcelona i Puigdemont a València, la col·laboració entre les Conselleries de Cultura plasmada en la “Declaració de Palma”, etc-.

Per Acció Cultural tampoc hi ha justificacions democràtiques: "tots els tribunals demostraren que el tancament s’havia forçat de manera il·legal. Per tant, allò lògic i democràtic hagués estat revertir la il·legalitat. Però el Govern del Botànic decidí, decideix encara, respectar aquella il·legalitat comesa pel PP."

 

 

Anar a la font – RACOCATALA.CAT

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: