Aclaparadora victòria independentista al referèndum de Bougainville

Un 97,7 per cent dels votants es va posicionar a favor de la independència respecte a Papua Nova Guinea en el referèndum celebrat a la regió autònoma de Bougainville, conforme a les dades publicades aquest dimecres per la Comissió Electoral.

Les votacions, que van transcórrer entre el 23 de novembre i el 7 de desembre en aquesta regió poc desenvolupada, van ser "netes, justes i conformes als estàndards internacionals", va apuntar un membre de la comissió electoral que va revelar que la participació va superar el 87 per cent d'un cens de més de 207.000 d'inscrits.

Els votants havien de respondre a la pregunta "Està d'acord que Bougainville obtingui: 1. Més autonomia 2. Independència?"

Conforme al desglossament de, 176.928 persones van votar per la independència, 3.043 en favor d'una autonomia més gran (1,68 % del cens) i 1.096 en blanc (0,6 %), mentre que gairebé 26.000 persones es van abstenir.

Resultat no vinculant

El resultat del referèndum, part de l'acord de pau entre la guerrilla local i el Govern papú subscrit el 2001, no és vinculant i queda supeditat a una negociació entre els governs autònom i l'Executiu de Port Moresby, i a una votació al Parlament de Papua Nova Guinea, que tindrà la decisió final d'acceptar o rebutjar l'acord.

En conèixer-se els resultats, llegits pel president de la Comissió Electoral de Bougainville, l'exprimer ministre irlandès Bertie Ahern (1997-2008), els assistents van irrompre en aplaudiments i celebracions, segons la retransmissió en directe que va poder seguir-se a través de les xarxes socials.

La regió autònoma -compresa per les illes de Bougainville, Buka i diversos atols- és cobejada per posseir un dels jaciments més rics d'or i coure del Pacífic i actualment està en la mira de la Xina, que ofereix a la regió ajuda financera per a infraestructures i extracció de recursos.

Les reserves de Panguna, la mina d'or i coure que va encendre el conflicte armat i que va arribar a suposar el 40 % del PIB de Papua, han estat valorades en 58.000 milions de dòlars (52.443 milions d'euros), encara que es troba tancada des dels inicis de la guerra.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: