A les portes d’una setmana hivernal

Rate this post

Les precipitacions van anar perdent empenta ahir al vespre a les comarques de l’interior, però encara s’han mantingut en punts de la Costa Brava, sobretot a l’Alt i el Baix Empordà fins a la matinada.

Aquest diumenge serà una jornada molt canviant, amb diversos tipus de temps en funció de la comarca. Un dels elements més destacables serà el vent, que continuarà bufant amb energia -de mestral i tramuntana- als dos extrems del país i que, tal i com ja ha passat aquesta nit, podrà arribar a assolir ratxes de 90 o 100 km/h. De les darreres hores cal destacar un cop de 108 km/h a l’Hospitalet de l’Infant, 100 a el Perelló o 87 a Portbou.

Les ventades afavoriran que es mantingui el cel força clar en general, sobretot en sectors de l’interior i de Ponent,  però també afavoriran l’acumulació de les nuvolades al nord del Pirineu, on s’hi mantindrà la nevada.

La neu caurà de forma feble al matí, especialment a la cara nord, però a la tarda tendirà a guanyar empenta, i a darrera hora podrà acabar saltant també cap algunes valls del sud. L’arribada de la massa d’aire més freda en altura implicarà que la cota de neu es vagi desplomant de forma gradual, des dels 1700 m d’aquest matí fins els 900 m de darrera hora. Entre el vespre i demà al matí la neu podrà arribar a fer acte de presència de forma tímida al fons d’algunes valls com les Valls d’Andorra, la Cerdanya o les Valls d’Àneu.

Aquest diumenge encara caldrà tenir a prop el paraigua entre la Costa Central, l’extrem sud de la Costa Brava i les Guilleries. En aquest’ triangle’ s’hi podran reproduir alguns xàfecs o tronades, preferentment entre el migdia i el vespre. L’arribada d’aire fred podrà implicar que en algun punt descarreguin amb intensitat i que vagin acompanyats, novament,  de calamarsa o pedra.

Els ruixats i les tempestes continuaran afectant també les Illes, avui sobretot Menorca i punts de Mallorca. Al País Valencià hi lluirà el sol, però caldrà estar pendents de les fortes ventades de mestral, especialment enèrgiques cap al Maestrat.

L’arribada de la massa d’aire fred a partir del migdia afavorirà que el termòmetre comenci a recular i que, tot i el sol, les màximes reculin entre 2 i 5 graus respecte d’ahir. El descens serà brusc a l’alta muntanya i s’estendrà a la resta del territori a partir del vespre.

Setmana hivernal

La setmana s’iniciarà amb temperatures pròpies del mes de desembre. La jaqueta es farà imprescindible fins i tot al migdia. Dilluns el vent del nord i el nord-oest bufarà amb molta força als dos extrems del país, i sobretot al Pirineu i el Prepirineu. Es farà notar també a les comarques interiors, fins i tot en zones poc habituades del litoral i el prelitoral.

La nevada del Pirineu perdrà empenta al llarg del matí, malgrat que a primera hora encara saltarà de forma intermitent cap al sud, i es mantindran els xàfecs a les Balears fins al migdia.

Les temperatures es mantindran clarament per sota les habituals per les dates durant tota la setmana, tot i que podran repuntar lleugerament a mitjan setmana, i les glaçades afectaran algunes raconades de l’interior.

Més xàfecs a partir de dimecres

L’arribada d’un front i d’un nou embossament en altura podria tornar a afavorir la proliferació de xàfecs irregulars entre dimecres i divendres a molts sectors del país. L’ambient fred podria afavorir que la neu emblanquinés les muntanyes poc per sobre dels 1000 metres.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »