“A l’Ebre la massa forestal està preparada per provocar un incendi gairebé impossible d’extingir”

Des que es va proclamar l’incendi que crema a la Ribera d’Ebre, els equips de bombers que lluiten per controlar el foc coincidien a dir que la geografia del terreny dificultava la seva tasca. Per aquest motiu, poques hores després que les flames comencessin a cremar a pocs quilòmetres de la Torre de l’Espanyol ja es temia que l’incendi podria devastar prop de 20.000 hectàrees, el pitjor dels últims 20 anys a Catalunya. Però per què les característiques d’aquesta zona del sud català dificulten l’extinció de les flames?

“Aquesta àrea del nord de la Ribera d’Ebre té molta superfície de boscos abandonats, on hi ha una quantitat considerable de sotabosc molt sec que no necessita gaire per començar a cremar”, explica a l’ARA Guillem Argelich, tècnic forestal del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). És una zona molt inhòspita, on actualment hi ha pocs camps agrícoles i on predominen el pi blanc i els barrancs.

“Hi ha un clar problema d’abandonament agrícola. Abans sí que hi havien més conreus, però amb els anys han anat desapareixent i per això hi ha molta zona forestal que porta molt de temps sense manteniment”, continua Argelich. I, sense manteniment, incrementa el sotabosc i la brutícia, que en cas d’incendi multiplica la propagació de les flames. A més, la majoria dels boscos són de propietat privada, no pública, fet que potencia la manca de manteniment.

El tècnic forestal del COPATE reitera que hi ha un clar problema de prevenció d’incendis: “En extinció, a Catalunya som els millors, però en prevenció s’està fent ben poca cosa”. A banda de netejar més sovint i millor el sotabosc, Argelich creu que s’han de posar en valor aquestes àrees i els productes derivants per potenciar l’activitat al seu voltant. “Un camp agrícola és la millor mesura per prevenir els focs”, diu. 

A més a més, aquest abandonament també potencia que els bombers estiguin tenint més problemes a l’hora d’accedir als llocs afectats. “És una zona molt inhòspita”, reitera. “Gairebé no hi ha camins per accedir-hi. Abans, que hi havia més camps agrícoles, sí que n’hi havia, però ara no”, explica el mateix Argelich, que coneix bé el terreny. 

Hi coincideix l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà. “Ja ho sabíem. A Catalunya tenim un problema i ens ha tocat a nosaltres. Els boscos estan bruts i l’abandonament és fatal per als incendis”. En la mateixa línia, l’alcalde de Flix,  Francesc Barbero, també ha apuntat al despoblament rural com a problema de la zona. Ell ha anat una mica més enllà i ha assegurat que l’abandonament de les Terres de l’Ebre és superior respecte a la resta de Catalunya. “Hem de revertir la tendència del sud oblidat”, ha remarcat en declaracions a RAC1. 

L’altre gran problema és la sequera. Com a bona part de Catalunya, els boscos de la Ribera d’Ebre són en una situació preocupant a causa de la manca d’aigua. “A les Terres de l’Ebre la massa forestal és tan seca que està totalment preparada per cremar i provocar un incendi gairebé impossible d’extingir”, denuncia Argelich. “Tal com està, sembla que només necessitis mirar-la perquè comenci a cremar”, es lamenta.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: