4 de febrer, Dia Mundial contra el Càncer

L’epidèmia de la COVID-19 està causant un impacte rellevant en tots els àmbits. Una de les conseqüències ha estat un alentiment en els diagnòstics de casos de càncer, que durant l’any passat van frenar-se un 12% respecte l’any 2019.

Durant la primera onada, l’atenció dels pacients ja diagnosticats de càncer es va haver d’adaptar a la situació (amb visites de seguiment telemàtiques de control de l’evolució de la malaltia, amb teràpies orals quan era possible, etc.).

També van disminuir els diagnòstics de nous casos per les restriccions en la realització de proves, per la reducció de les visites presencials a l’atenció primària i per la menor derivació de pacients a centres hospitalaris.

En resum, durant la primera onada els diagnòstics van disminuir en un 37,9%, i a partir de la segona onada es van recuperar, tot i ser un 10,5% inferiors a les del 2019. Globalment, durant tot l’any 2020 el nombre de diagnòstics va reduir-se un 12,2%.

Aquestes dades corresponen a pacients amb diagnòstic d’anatomia patològica de neoplàsies i no a pacients diagnosticats per primera vegada: en aquest sentit, al 2020 s’han estimat 37.189 nous casos de càncer a Catalunya, uns 1.800 menys dels projectats per a l’any 2025.

Enguany es preveu recuperar part de l’activat de cribratge no realitzada durant el 2020, si l’evolució de l’epidèmia ho permet.

gencat.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: