31 anys després Mataró recorda els 4 alpinistes de l’Agrupació Científico-Excursionista

Rate this post

la xarxa patrocini petit

31 anys després Mataró recorda, de forma física, els 4 alpinistes de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró que van perdre la vida durant l’expedició al Lhotse Shar, un cim de 8.382 m situat a l’Himàlaia. L’Ajuntament de Mataró i l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró han escenificat, amb la descoberta d’una placa, un acte de reconeixement, als alpinistes Sergi Escalera, Francesc Porras, Antoni Quiñones i Antoni Sors que van perdre la vida el 27 de setembre de 1987.

Aquell 27 de setembre, Sors, Escalera, Porras i Quiñones van partir del camp base 4, a 7.350 m d’altitud, per l’aresta sud-est amb l’objectiu de muntar el camp base 5 a 7.850 m. Aquest seria el darrer camp base abans de poder fer el cim. Cap al migdia es va tallar la comunicació amb els companys que estaven al camp base 4 però tampoc es van alarmar ja que la comunicació també havia fallat en altres dies. El dia següent, el 28 de setembre, Toni Ricart va anar al camp base per inspeccionar la muntanya des d’allà sense poder divisar res estrany. El 29 de setembre, al no rebre notícies, Carles Vallès, Mercè Macià i Manu Badiola van anar a inspeccionar la zona compresa entre els 7.400 m i els 7.800 m. En un primer moment no van veure res però finalment van divisar els cossos dels seus companys en una glacera a uns 6.000 m d’alçada on havien caigut després de ser arrastrats per una allau.

L’expedició tornava a la capital del Maresme sense 4 dels seus companys. La tragèdia va colpejar els alpinistes, a l’Agrupe (com es coneix l’entitat) i la ciutat en si. Un emotiu homenatge a la plaça de l’Ajuntament va servir com a record per ells, però des d’aleshores la ciutat no els havia recordat.

Ara, Mataró i els mataronins tenen a la seu de l’Agrupe (situada a la confluència entre la Baixada de les Escaletes i el passatge del Pou d’Avall) una placa en memòria dels 4 alpinistes i de reconeixement a la seva trajectòria esportiva. A l’acte, celebrat el passat diumenge, hi van participar Mercè Macià, Carles Vallès i Antoni Ricard -que juntament amb Manu Badiola- completaven l’expedició.

Anys més tard, l’any 1990, Carles Vallès i Manu Badiola van fer la primera ascensió nacional al Lhotse Shar acabant així la gesta que 3 anys abans s’havia emportat la vida dels seus companys.

Anar a la font
Mataró Audiovisual

Powered by WPeMatico

Translate »