RACó MUSICAL: El Govern preveu destinar a Cultura l’1,7% del total dels pressupostos de 2024

El Govern preveu destinar al departament de Cultura l’1,7% del total dels pressupostos del 2024, tal com han confirmat a l’ACN fonts de Palau. Continua així l’increment pressupostari per a la conselleria que encapçala Natàlia Garriga i s’apropa al percentatge del 2%, l’objectiu marcat per al final de la legislatura. El 2021 la partida era de l’1,1% del total dels comptes, xifra que augmentaria a l’1,3% el 2022. El percentatge va tornar a créixer en els pressupostos del 2023 (els vigents i prorrogats) fins a l’1,5% d’ara. L’executiu de Pere Aragonès preveu que la partida arribi a l’1,7% si pot aprovar uns nous comptes. El departament de Garriga destaca que el sector cultural “ja nota” l’augment pressupostari i confia a arribar al 2% el 2025.

Des de la conselleria de Garriga destaquen que el pressupost de Cultura no havia sigut mai tan alt com en aquesta legislatura, i que el sector “ja ho està notant”. Des del departament argumenten que s’han pogut tirar endavant nous projectes, i que l’aposta econòmica del Govern permet assegurar no només les estructures dels equipaments, sinó també apostar pel seu contingut.

Així mateix, l’executiu afirma que el sector cultural està “content” en aquest camí esglaonat que ha portat el departament de Cultura a passar de l’1,1% del total del pressupost el 2021 a apropar-se al 2%, xifra reclamada des de fa anys.

El Govern confia a aprovar uns nous comptes pel 2024, que situarien Cultura amb l’1,7% del total del pressupost. I que la xifra del 2% es pugui assolir l’any que ve, just abans d’esgotar la legislatura. Si l’executiu d’Aragonès aprovés també els comptes del 2025 -just abans d’anar a les urnes- serien els quarts pressupostos aprovats de quatre possibles. Primer, però, encara ha de tancar els d’enguany.

El pressupost actual de Cultura és de 476 MEUR (als comptes del 2023, els vigents i prorrogats), és a dir, uns 100 MEUR més que els comptes del 2022.

 

Reivindicació d’Actua Cultura

La Plataforma Actua Cultura va reclamar a finals d’any al Govern destinar l’1,75% dels recursos dels nous pressupostos del 2024 a Cultura. La plataforma va destacar que cal fer “un altre pas endavant”, després que en els últims comptes s’aconseguís arribar a l’1,5% del pressupost per al departament de Garriga, amb un augment de 101 MEUR.

“Reivindiquem l’1,75% en els nous pressupostos de la Generalitat pendents d’aprovació”, van indicar el 28 de desembre des de la plataforma, que considera que s’ha arribat al “pas de l’Equador” per assolir la fita del 2% dels pressupostos en Cultura durant aquesta legislatura.

 

Negociació actual

El Govern manté des de fa setmanes converses amb els grups parlamentaris per intentar tancar un acord “prou ampli” per aprovar els pressupostos del 2024. En una entrevista a l’ACN, el viceconseller del Govern, Sergi Sabrià, afirmava que a Palau ja ho tenen “tot a punt” per portar els pressupostos al Consell Executiu, però que espera tancar abans un acord “prou ampli” amb els grups parlamentaris.

Sabrià explicava que les converses amb el PSC “van avançant”, i que amb els comuns també tot i que “una mica més lent”. Pel que fa a la CUP, el Govern és conscient de les “dificultats” que hi ha perquè votin a favor dels comptes, tot i que les converses són “positives”. En canvi, “amb Junts tot costa més”, subratllava Sabrià a l’entrevista.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, afirmava dimarts en roda de premsa que des de Palau no contemplen l’opció que el projecte del Hard Rock sigui cap “escull” per aprovar els pressupostos del 2024. Plaja asseverava que “no hi ha cap motiu” perquè el Govern i els grups parlamentaris no poguessin “repetir l’operació” de pactar i aprovar els comptes d’enguany.

A la tarda, Aragonès avançava que els pressupostos del 2024 preveuen 1.045 MEUR per combatre la “sequera més important que s’ha viscut”. Així ho anunciava en el marc del ple monogràfic sobre la sequera i el canvi climàtic, dimarts al Parlament.

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *