Categories
RACOCATALA.CAT - Raco Català

Vox vol que Alacant isca del predomini lingüístic valencià i s’integre al castellà

Vox insisteix contra el valencià a la ciutat d’Alacant. El partit ultradretà portarà per quarta vegada consecutiva al ple de l’Ajuntament la votació perquè Alacant isca del predomini lingüístic valencià, on la ciutat es troba inserida per raons lingüístiques i històriques segons la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV).

En cas de prosperar, aquesta iniciativa no superaria el terreny simbòlic, atès que per a traure una ciutat del seu predomini lingüístic caldria modificar la LUEV, per a la qual cosa són necessaris els vots favorables de dues terceres parts del ple de les Corts Valencianes, i la dreta i la ultradreta estan molt lluny de sumar aquesta majoria

Siga com siga, Vox torna a posar sobre la taula aquest debat. En cas que la seua proposta prosperara, Alacant deixaria de ser oficialment una ciutat bilingüe, amb la qual cosa els valencianoparlants no tindrien dret a adreçar-se en la llengua autòctona a l’administració ni podrien exigir les retolacions o les informacions oficials en valencià, circumstància que malgrat la LUEV s’acostuma a incomplir. Alhora, el valencià també desapareixeria de les aules, i els alumnes podrien fins i tot no fer cap assignatura en la llengua de la ciutat si s’acolliren a l’exempció recuperada pel PP per a les zones castellanoparlants del País Valencià.

Vox ja va intentar, en tres ocasions, que el plenari aprovara aquesta proposta. La primera va ser al gener del 2020, la segona al desembre del mateix any i l’última al gener del 2022. En les tres ocasions la proposta va ser tombada gràcies als vots negatius de l’esquerra i també els de Ciutadans, que se’n van desmarcar en un context en què els taronges miraven d’apropar-se al PSPV per a influir en l’elaboració dels pressupostos de la Generalitat Valenciana. En les dues primeres votacions Cs hi va votar en contra, i en la tercera s’hi va abstindre. Actualment, el partit que va fundar Albert Rivera no disposa de representació municipal a l’Ajuntament d’Alacant.

El PP, en canvi, sí que ha votat a favor de la proposta en tres ocasions, i ara es dona la circumstància que aquest partit, que ostenta l’alcaldia d’Alacant i governa amb minoria de 14 regidors sobre 29, sumat a Vox, que hi té quatre regidors, compten amb majoria absoluta al consistori, fet que faria prosperar la iniciativa plantejada pels ultres.

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

A %d bloguers els agrada això: