Ernest Urtasun (Barcelona, 1982) serà l’encarregat de pilotar el Ministeri de Cultura del nou govern espanyol dins la quota de Sumar, formació de la que és portaveu, i dels comuns. Economista i diplomàtic de carrera, Urtasun ha centrat gran part de la seva vida política lluny de Madrid, amb una àmplia experiència a Brussel·les, on des del 2014 exerceix com a eurodiputat. L’exdirigent d’Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha estat l’escollit per assumir la cartera de Cultura i prendre així el relleu de Miquel Iceta. Aquest serà, doncs, un dels ministeris que canviarà de color aquesta legislatura i passarà de mans socialistes a Sumar, però seguirà en mans d’un català.
Urtasun va iniciar la seva militància de ben jove i amb 15 anys es va afiliar a Joves d’Esquerra Verda. Anys més tard, va passar a ser membre de l’equip coordinador de l’organització i va esdevenir-ne responsable de relacions internacionals i coordinador de Barcelona. Economista de formació, va decidir fer un postgrau en Relacions Internacionals a la UB. A l’etapa universitària la militància política també hi va tenir una forta presència i va participar a Acció Jove-CCOO i al Moviment dels Estudiants Progressistes de la UAB.
Les primeres eleccions on es va presentar com a candidat van ser les municipals del 2003, quan va ser número dos a la llista d’ICV de Barcelona, posició que va repetir el 2007. El 2004 ja va fer el salt a la política europea i va anar de segon a la candidatura encapçalada per Raül Romeva. Urtasun no va ser escollit i va passar a ser assessor de Romeva al Parlament Europeu entre el 2004 i el 2008.
El 2010 va aprovar les oposicions per entrar a la carrera diplomàtica. Des de llavors, va assumir responsabilitats al Ministeri d’Exteriors, com la de conseller diplomàtic del secretari general de la Unió per al Mediterrani.
El 2014 es va agafar una excedència per poder dedicar-se a la carrera política i a les eleccions europees del 2014 va ocupar la tercera posició a la candidatura d’Esquerra Plural, i finalment va ser escollit eurodiputat. Des de llavors, no ha deixat de ser membre del Parlament Europeu. Actualment és el vicepresident dels Verds a l’Eurocambra i forma part de la Comissió d’Assumptes Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu, de la Subcomissió d’Assumptes Fiscals i de la delegació per a les Relacions amb l’Iran.
D’ICV a Sumar passant per Catalunya en Comú
Urtasun ha ubicat tota la seva carrera política a l’òrbita de les esquerres progressistes. Des de 2008 Urtasun va formar part de la comissió executiva d’Iniciativa Catalunya Verds (ICV), d’on va arribar a ser coordinador, juntament amb David Cid i Marta Ribas. De fet, Urtasun va ser portaveu d’ICV fins a la seva dissolució el 2019. Ell mateix va ser un dels perfils que va liderar els debats per a la confluència de sectors d’esquerres que va acabar desembocant en Catalunya en Comú.
De fet, Urtasun ja va sonar com a possible ministre la legislatura passada, quan algunes travesses l’apuntaven cap al Ministeri d’Universitats. Tot i això, qui va acabar assumint aquesta cartera va ser Manuel Castells.
El pas definitiu a la primera línia de la política espanyola, però, l’ha fet aquest 2023. En plena creació de la plataforma Sumar, Yolanda Díaz va decidir escollir-lo com a portaveu -càrrec que segueix exercint- i aquest paper actiu a la formació l’ha rellançat com a quota de l’espai de Sumar i dels comuns dins el govern espanyol.
Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More