Categories
RACOCATALA.CAT - Raco Català

S’acaba la butlla per als quatre ajuntaments que defensen els topònims franquistes

Una de les missions de la nova Llei de Memòria Democràtica de Catalunya ha de ser la de retirar definitivament les formes prefabrianes que va adoptar el franquisme i encara són la denominació oficial de quatre municipis: Cabacés, Capmany, Lladó i Rialp. Els anteriors equips de govern democràtics i també els actuals es neguen a corregir-los atemptat contra la vigent normativa de Memòria Democràtica, que il·legalitza la toponimia imposada per la dictadura, a més de la Llei de Politica Lingüistica, que marca l’ús de les formes catalanes genuines.

El col·lectiu Cabassers.org, que fiscalitza el compliment de la legalitat en matèria toponimica, va comparèixer a la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, encarregada de redactar la proposició de Llei de Memòria Democràtica de Catalunya. Van exposar als diputats presents la necessitat que la nova norma eviti que les deturpacions imposades el 1939 als topònims catalans puguin ser la denominació oficial de cap municipi.

Tots els grups presents a la comissió (PSC, Junts, CUP, ECP i ERC) van coincidir a considerar que la nova llei havia de vincular la toponimia amb tota la simbologia franquista present a les poblacions.

“Si els ajuntaments de ‘Cabacés’, ‘Capmany’, ‘Lladó’ i ‘Rialp’ continuen insistint a mantenir aquestes deturpacions com a nom oficial dels seus municipis no només faran el ridícul, sinó que estaran mantenint conscientment una imposició de la dictadura franquista i un instrument de repressió d’aquell règim contra la llengua i la cultura catalanes”, afirmen des de Cabassers.org. “És urgent que corregeixin la seva actitud deplorable i antidemocràtica immediatament”, afegeixen.

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

A %d bloguers els agrada això: