Més de la meitat dels creueristes que visita Barcelona creu que la ciutat està massificada

(ACN/redacció) Un 53 % de turistes de creuer consideren que es troben massa gent quan visiten Barcelona. La seva opinió coincideix en bona part amb els residents de la ciutat que conviuen amb aquest turisme, que consideren que el volum de visitants a les zones més turístiques afecta la seva qualitat de vida.

En concret, un 36,2 % dels ciutadans de Barcelona asseguren que la seva mobilitat dins la ciutat es veu condicionada pels turistes, tant pel que fa a l’hora de triar el mitjà de transport com a l’hora d’evitar segons quins espais a causa del turisme. A més, la presència de turistes provoca insatisfacció al 23 % dels residents.

Així es desprèn d’un estudi que ha liderat la Universitat Rovira i Virgili (URV), que, entre d’altres, també assenyala que un 28,5 % dels residents de la capital creu que la sensació de confort en el transport públic es veu condicionada per la massificació turística, mentre que un 25,6 % afirma que la puntualitat també s’hi veu afectada. Segons l’estudi, aquestes xifres s’incrementen deu punts en el cas dels residents en barris turístics.

L’estudi l’ha encapçalat l’investigador del departament de Geografia Aaron Gutiérrez, que n’ha presentat les principals conclusions aquest dimarts a Barcelona.

6.000 enquestes a turistes i residents

Les dades obtingudes es basen en les respostes de prop de 4.000 enquestes que s’han fet a turistes de perfils diversos i a 2.000 residents de Barcelona, que a més s’han entrevistat en profunditat, per avaluar en quin grau la seva mobilitat quotidiana està condicionada per l’activitat turística.

La massificació és crònica i afecta la qualitat de vida

L’estudi també indica que la presència de turistes afecta negativament la qualitat de vida d’un 17 % dels entrevistats, una xifra que augmenta sis punts entre els residents dels barris turístics.

En aquest sentit, els autors de l’estudi avisen que els efectes de la massificació turística, a més de provocar un greuge diari entre la població resident, també comporten una pèrdua de sentiment de pertinença del lloc on viuen. “Bona part d’aquests canvis ja no es perceben com un fet excepcional de la temporada d’estiu, sinó que la massificació s’ha fet crònica tot l’any, especialment al barri del Gòtic i la Sagrada Família”, indica Aaron Gutiérrez.

Pel que fa als creueristes enquestats, tot i que més de la meitat afirma que un 53 % creu que s’ha trobat “massa persones” a la ciutat, un 90 % defineix com a “agradable” la seva experiència i un 80 % s’hi ha sentit segur.

Els turistes es mouen a peu o en metro

Malgrat l’impacte negatiu provocat per la massificació en zones concretes, l’estudi mostra que la majoria de desplaçaments fets pels turistes són a peu (un 80 %) o en transport públic, majoritàriament en metro.

Transport públic i comerç, alguns dels reptes a les zones turístiques

Amb tot, per tal de descongestionar els serveis i millorar la percepció dels residents, els autors de l’informe demanen gestionar el transport públic “tenint en compte l’alta concentració que hi ha als punts més freqüentats” per turistes. A més, proposen “repensar” els títols de transport públic perquè el cost extra l’assumeixi la població visitant i no la resident.

A banda, els autors assenyalen que un dels reptes principals identificats arran de l’estudi fa referència als canvis que ha tingut el paisatge comercial dels barris més turístics, fet que “ha suposat un fort impacte en la salut i en el benestar de la ciutadania a causa de la sobreocupació de la via pública i l’increment de les terrasses i de la contaminació acústica que se’n deriva”.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *