Categories
RACOCATALA.CAT - Raco Català

La Bressola fa efectiva la compra del Monestir del Vernet de Perpinyà per fer-hi el col·legi-liceu

La Bressola ha fet efectiva la compra del Monestir del Vernet, a Perpinyà, per aixecar-ho el col·legi-liceu. L’edifici, a més, es convertirà en la seu de l’associació i del Centre de Formació Professional Català (CFPC). Després de l’adquisició, el següent pas serà demanar llicència d’obres. L’entitat fa mesos que treballa en el projecte i, per evitar qualsevol risc d’inundabilitat -un dels elements que argumentava l’Ajuntament per oposar-se al projecte-, ha decidit pujar el nivell de la planta baixa i posar les aules a la primera planta. La Bressola lamenta que Perpinyà hagi apel·lat contra la sentència del Tribunal de Montpeller que els donava la raó però remarca que això no “bloqueja” el projecte, “que continua més vigent que mai”.

El centre s’ubicarà a menys de 500 metres de cinc escoles, un col·legi i un liceu amb un total de 3.547 alumnes. L’entitat espera que els tràmits de la llicència s’agilitzin per poder començar les obres del seu futur tercer col·legi i el primer liceu immersiu en català.

El Monestir del Vernet està format per un edifici principal de 2.500 metres quadrats distribuïts en dos pisos, un jardí d’una hectàrea i mitja i una capella adjacent de 600 metres quadrats. La compra s’ha tancat per 1,2 MEUR i l’import s’ha finançat en bona part amb subvencions de la Generalitat, a qui La Bressola “l’ incondicional suport”·. Per la realització de les obres, La Bressola, a més, demanarà el suport del Departament que ja ha votat una moció de suport i el de la Regió.

” L’etapa de Liceu és una necessitat vital, per a la recuperació de la llengua i cultura catalanes a Catalunya Nord, però també del camí dels joves de 15 a 18 anys que es troben en un període de construcció social i cultural de la seua personalitat”, asseguren en un comunicat. I és que el projecte permetrà que, per primer cop, es pugui oferir escolarització en català als alumnes des de la maternal fina a les portes de la universitat, amb el liceu.

De fet, el liceu permetrà donar continuïtat als estudis d’educació secundària que es fan als col·legis La Bressola i també estarà obert a alumnes que fins ara hagin cursat els seus estudis en “fileres bilingües que desitgin continuar llur escolarització en català”.

 

Un llarg litigi judicial

La compra de l’edifici arribi després d’un llarg litigi judicial on el Tribunal de Montpeller ha donat la raó a la Bressola. L’alt tribunal va suspendre el dret de preempció que el consistori va exercir per bloquejar el projecte de liceu. El tribunal va desestimar els arguments esgrimits per Perpinyà sobre els riscos d’instal•lar un centre educatiu en una zona amb un elevat risc d’inundacions i la presència d’un cementiri. De fet, l’Ajuntament va adduir raons vinculades a la preservació del patrimoni però sense concretar cap projecte. A la resolució, el tribunal concloïa que no s’havia demostrat que el projecte no es pogués fer per aquests motius i li recordava al consistori que el seu planejament ho permet. Perpinyà ha recorregut la decisió judicial davant del Tribunal d’Apel·lació de Tolosa. 

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

A %d bloguers els agrada això: