Gairebé tot Catalunya en nivell 2 del pla Alfa per l’alt risc d’incendis

La situació es presenta complicada diumenge amb l’arribada d’una nova ventada que comportarà un augment de la temperatura i una disminució de la humitat a bona part del territori. Aquest fet, sumat a la sequera excepcional que fa anys que tenim, ha fet activar el nivell 2 del pla Alfa per l’episodi d’alt perill d’incendi.

31 comarques en nivell 2 diumenge

El mapa del pla Alfa que ha elaborat la Direcció General dels Agents rurals previst per a diumenge mostra com un total de 31 comarques estaran en nivell 2 (nivell de perill alt o molt alt) d’incendi forestal.

Només les comarques del Pirineu axial i algunes del nord-est tindran nivell 0 o 1, a més a més del Pla d’Urgell, sense massa forestal.

El Servei Meteorològic de Catalunya emet avís de situació meteorològica de perill (#avisosSMP) per vent

Dg. 08:00 a dl. 08:00 h

Possibilitat de ratxa màx >20 m/s

Grau de perill màx 1/6

Hora local (h) = TU +2 pic.twitter.com/5evUAREupa

— Meteocat (@meteocat) March 25, 2023

El vent fort de ponent, que ha de manxar amb força especialment a partir del migdia, és en bona part el desencadenant d’aquesta situació complicada pel que fa al risc d’incendi, tot i que evidentment la raó de fons és la sequera extrema que s’allarga fa anys.

Aquest dissabte eren un total de 18 les comarques amb nivell 2 del pla Alfa, i demà pujaran fins a 31 (del total de 42 que té el territori).

Activitats prohibides pel risc d’incendi

El pla Alfa serveix per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis del Cos d’Agents Rurals per les situacions que poden provocar incendis forestals, com és el cas dels pròxims dies. Consta de quatre nivells, que van del 0 (perill baix/moderat) fins al 3 (perill molt alt / extrem).

Quan s’activen els nivells 2 i 3 es restringeixen o directament es prohibeixen aquelles activitats que puguin acabar provocant un incendi forestal. És el cas, per exemple, de la possibilitat d’encendre foc, de fer servir barbacoes o de fer treballs agrícoles. En aquest sentit, els agents rurals han informat que aquest dissabte s’han suspès més d’ 11.000 activitats de risc que hi havia previstes.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *