Tot sobre el nazisme

L’escriptor Juan Eslava Galán (Arjona, Jaén, 1948) s’ha caracteritzat en els darrers temps per publicar obres de no ficció “per a escèptics” sobre La Reconquesta -l’últim de la sèrie-, la Revolució Russa, la II Guerra Mundial, la Primera. Tanmateix és, a més de Premi Planeta (1987), doctor en història.

La gran obra d’aquesta sèrie és “Enciclopedia Nazi contada para escépticos” (Planeta, com totes les anteriors) en què en 900 pàgines desgrana el Tercer Reich.

Al pròleg explica que es va posar fil a l’agulla durant la pandèmia perquè tenia “alguns milers de llibres per llegir i mitja dotzena per escriure”. El volum, en efecte, va ser redactat entre el febrer i el novembre del 2.000.

No endebades, l’autor s’aixeca cada dia a les cinc -per voluntat pròpia- i dedica un mínim de deu hores a treballar. A l’obra, en format diccionari, abunden les dades precises i cita sempre les fonts. A més, està profusament il·lustrada, amb mapes i editada a doble tinta.

Comença, per exemple amb l’anècdota d’aquell capità del submarí, l’U-154, que va ser afusellat el 1944 per escoltar la BBC. Va ser denunciat pel seu segon de bord.

O explica que el canceller austríac Dollfuss, que va imposar una dictadura abans que els nazis, amb prou feines feia 1,50 d’estatura. Eslava Galán, que ha publicat més de vint novel·les i 60 llibres d’assaig, no escatima tampoc gaire. A Goebbels el defineix con “escanyolit, cabut, boca de gripau i rancallós”.

En acabar de la lectura, Eslava Galán aclareix dos dubtes fonamentals: un si els alemanys sabien l’Holocaust. I l’altra és si els Aliats també en tenien coneixement. La resposta, per atroç que sembli, és que sí. / Una ressenya de Xavier Rius.

Font: e-noticies: Última hora – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *