Categories
RACOCATALA.CAT - Raco Català

RACó PEL·LíCULES, SèRIES I PLATAFORMES: Vida privada. Capítol 1

Premi Gaudí a la millor pel·lícula per a televisió. Dirigida per l’actriu guanyadora amb un Premi Goya “Alas de Mariposa”, Sílvia Munt, és una minisèrie dividida en dues parts. Guanyadora en els Premis de l’Acadèmia de Cine Català i basada en la novel·la homònima de l’escriptor català, Josep Maria de Sagarra.

La primera part de ‘Vida Privada’ és un retrat d’un període crucial en la història de Catalunya, amb el declivi de la burgesia barcelonina, la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, ascens de la Segona República i la seva gran crisi econòmica.

Agosarada pel·lícula amb una notable i esplèndida posada en escena, detalls molt subtils i ambientació meravellosa. Sílvia Munt fa un retrat elegant i refinat d’una època, amb els aspectes més rellevants de la noblesa i la burgesia, la falsedat de les seves vides i la doble moral en les aparences.

La família protagonista són els Lloberola, hereus d’una aristocràcia rural de la Barcelona de principis del segle XX, arruïnada econòmicament i socialment a causa de la incapacitat del seu patriarca per adaptar-se als nous temps. Davant la ruïna econòmica i la mort del patriarca, Frederic, el fill primogènit no aconsegueix mantenir el seu estatus per culpa d’un orgull que el portarà a perdre la seva família i la seva amant i el condemnarà a viure de la caritat del que en altres temps van ser els seus servents. Contràriament, el seu germà petit Guillem, lluitarà per tornar a la cúspide, sigui com sigui i sense cap mena d’escrúpol. Acudirà al xantatge d’un ric aristòcrata i després de la seva mort no dubtarà en seduir la seva adinerada vídua.

Les vides privades que secretament molts no confessarien viure a esquena de la societat benpensant. Aquestes vides correctes, mecàniques, irreprotxables que ningú sospitaria que poden albergar secrets menyspreables. La grisor que amaga tèrboles mancances. Afanys de poder, sexe, avarícia, canvis de valors en la societat catalana que molts no estaven disposats a claudicar.

Sílvia Munt va voler reflectir en aquesta pel·lícula un gran clàssic, una trama d’època i fer reflexionar de les contradiccions socials i històriques d’una època molt dura i crucial en la societat catalana. Com si es tractés d’una distopia podríem considerar estar al davant d’un argument molt vigent i actualitzat. El joc de les aparences i l’autenticitat, el paper que volem representar als altres, el que volem transmetre.

‘Vida privada’ és la segona novel·la que la cineasta converteix en una peça audiovisual, l’any 2014 ja va adaptar l’obra ‘El cafè de la Marina’. A banda de Pablo Derqui i Aida Folch el repartiment el completen Francesc Garrido, David Bagés, Àgata Roca, Pep Cruz, Maria Molins, Diana Gómez i Pedro Casablanc, entre d’altres.

Brillant obra, amb una direcció i interpretació encomiable. Prop d’un pressupost de dos milions d’euros és una coproducció de TV3 i la productora Oberon, amb el departament de Cultura i les Arts Audiovisuals de Catalunya. Podem gaudir de la minisèrie a Filmin i a Netflix. Una vegada més una aposta catalana de gran qualitat.

 

 

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Generated by Feedzy
%d bloggers like this: