Categories
beteve.cat

Preu de la llum avui per hores: L’hora més barata, actualitzada cada dia

Des de fa setmanes, una de les preguntes que ens fem cada dia a Catalunya és: Quin és el preu de la llum avui. Amb la nova factura de la llum i la creació de les franges horàries, el preu del kWh i l’electricitat canvia cada dia, bé, de fet, cada hora. Per això, aquí podràs consultar quin és el preu de la llum avui per hores, amb l’objectiu que puguis estalviar en la teva factura. Quina és l’hora més barata avui? Quin és el millor horari per posar la rentadora o el rentaplats? Consulta el preu del kWh per hores actualitzat diàriament, amb les dades de la Xarxa Elèctrica d’Espanya.

Què vols saber sobre el preu de la llum?

L’hora més barata de la llum avui Per què canvia el preu del kWh? Franges horàries i trams de la nova tarifa de la llumLes claus de la nova factura de la llum Per què no sempre és més barat posar la rentadora a la nit?

L’hora més barata de la llum avui

Consulta en aquest gràfic l’hora més barata de la llum avui, segons les dades de la Xarxa Elèctrica d’Espanya. Com pots comprovar la matinada és quan el preu de l’energia és més baix, una hora vall que també es produeix cap al migdia. Per consultar hora a hora, fes clic sobre el gràfic i veuràs el preu del MWh exacte.

Per què canvia el preu del kW h?

El preu del kWh canvia cada dia i cada hora. Depèn de l’import que paguen les comercialitzadores per l’electricitat en una subhasta que es fa diariàriament. Si hi ha poca demanda de llum, aquestes empreses poden comprar electricitat generada a partir d’energies renovables o nuclears, per tant és més barata. Per contra, en les hores punta del dia, quan hi ha més demanda, es necessiten altres fonts més cares per crear energia com ara el carbó i les centrals de cicle combinat. Per això, el preu del kWh acostuma a ser més car de 18 a 22 h.

Franges horàries i trams de la nova tarifa de la llum

La nova tarifa de la llum va entrar en vigor l’1 de juny i divideix el dia en franges horàries. Concretament hi ha tres trams horaris:

Hora vall. Aquesta franja horària va de dilluns a divendres des de les 0 h fins a les 8 h i tot el cap de setmana. Hora plana. El primer tram d’hora plana s’aplica de 8 a 10 h del matí i, el segon, comença a les 14 h i s’allarga fins a les 18 h. L’última tarifa plana de dilluns a divendres és de 22 a 0 h. Hora punta. L’hora punta és de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 18 i a 22 h. Acostuma a ser la franja horària amb el preu del kWh més car.

Les claus de la nova factura de la llum

Per entendre la nova factura de la llum, primer de tot has de mirar el tipus de tarifa que tens contractada. Si estàs en el mercat regular, t’afectaran les franges horàries i el preu de l’electricitat fluctuarà cada dia, mentre que si estàs en el mercat lliure, tu negocies el preu de la llum amb la comercialitzadora. Aquest és el cas de les tarifes planes.

Una altra part important de la nova factura de la llum són els peatges i els impostos, que suposen més d’un 60 % de la nova factura de la llum i la potència contractada. Amb la nova tarifació pots contractar dues potències diferents, en funció de l’hora del dia.

Per què no sempre és més barat posar la rentadora a la nit?

Les franges horàries que determinen el preu de la llum en hores punta, plana i vall s’han anat difuminant. Això vol dir que hi ha alguns dies en els quals no és tan econòmic fer la rentadora a la nit i val més la pena fer-la al migdia per exemple.

Els motius que expliquen aquest canvi són dos, segons la portaveu de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers de Catalunya, Laura Garcia. D’una banda, la rebaixa en els peatges i els càrrecs aplicada pel Govern espanyol i, per l’altra banda, que en les hores centrals del dia hi ha una gran aportació d’energia solar i el preu de la llum és més barat.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Generated by Feedzy
%d bloggers like this: