Categories
beteve.cat

Virus respiratoris com el coronavirus es transmeten sobretot per aerosols, no per gotes

La grip, el xarampió i ara la covid-19 són malalties respiratòries que es transmeten sobretot per aerosols, no pas per gotes petites. És la principal conclusió d’un nou estudi publicat a la revista Science, en què hi ha participat el catedràtic de Química de la Universitat de Colorado, José Luis Jiménez. Segons explica Jiménez, “els aerosols surten quan s’estossega, quan es parla i quan es respira” i són com una mena de “gas o vapor” que es manté més estona en suspensió en l’aire i ocupa més espai.

És per això que, assegura, el millor antídot és “la distància social, l’ús de mascareta i la vacunació” com a recursos preventius. A més, apunta que una de les fórmules més barata i senzilla és, sempre que sigui possible, traslladar l’activitat a l’exterior o ventilar bé els interiors.

La transmissibilitat d’un virus respiratori per aerosols és major que per gotes petites. En aquest darrer cas, el contagi només és efectiu en un context de contacte directe i quan l’infectat “expulsa una gota del seu organisme [mentre parla] i aquesta entra a la part humida dels ulls, les fosses nasals o a la boca”.

Denuncien la posició de l’OMS

José Luis Jiménez ha denunciat que, a l’inici de la crisi sanitària, “l’Organització Mundial de la Salut (OMS) insistia que la transmissió de la covid era per gotes petites, malgrat el criteri de molts científics que apuntàvem el contrari”. Ara, un any i mig després, Jiménez celebra, encara que amb la boca petita, el canvi de criteri de l’organisme internacional. Aquests mesos d’abril i maig “ho han anat acceptant i, tant l’OMS com la CDC —el centre de prevenció de malalties dels EUA— han reconegut que la inhalació d’aerosols que contenen el virus és la principal via de propagació de la covid-19“.

Amb tot, segons el criteri del catedràtic de Química de la Universitat de Colorado, “aquestes mateixes autoritats es resisteixen a admetre que, per aerosols, també es transmeten la grip, el xarampió o els rinovirus“. En aquest sentit, sentencia: “Això ja se sabia des de 1890. No és pas res nou, és que s’ha ignorat”.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Generated by Feedzy
%d bloggers like this: