VÍDEO I Les destrosses d’Alcanar a vista d’ocell

La foto fixa que ha quedat dels desperfectes a les Cases d’Alcanar són rius d’aigua i fang on abans es veien els carrers i les destrosses tant a cases particulars com de cotxes que, després de l’embat de l’aigua, han quedat malmesos a tocar del mar. Talment com si se’ls hagués endut una riera. Ahir van caure en tres hores 252 litres per metre quadrat sobre Alcanar, més de la meitat de les precipitacions d’un any, que són de 490 litres per metre quadrat. A Sant Carles de la Ràpita van caure 142 litres per metre quadrat i a Ulldecona, a només 9 quilòmetres d’Alcanar, 60 litres per metre quadrat.

A l’espera del balanç dels danys i de la quantificació econòmica, els equips d’emergències se centren en retornar a la normalitat la localitat. El Govern ha anunciat aquest dijous ajudes per als municipis de les comarques del Montsià i del Baix Ebre, a Tarragona, afectats per les inundacions d’ahir per “restablir al més aviat possible” la normalitat, i valora declarar l’àrea zona catastròfica, la qual cosa suposaria recursos addicionals. Un ajut que se suma als recursos anunciats pels desperfectes del Glòria que encara no ha arribat.

24 hores després, així es veu, a vista d’ocell, la situació a les Cases d’Alcanar, des del dron dels Mossos d’Esquadra.

 

 

Hi ha molts camins i carrers de poblacions afectats per les inundacions que estan inoperatius. I a  més dels desperfectes en els nuclis urbans, on s’han inundat baixos, restaurants, embarcacions i vehicles, hi ha afectacions també en camps de conreu. 

 

 

A  Alcanar, 58 persones han estat allotjades a l’hotel Carlos III, 5 al Montecarlo i 14 al Pavelló Municipal, mentre que 6 persones han passat la nit a l’hotel Bonlloc d’Ulldecona.

Desactivada l’alerta

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest migdia l’Alerta del Pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT un cop finalitzat l’episodi de pluges que van afectar ahir el Baix Ebre i el Montsià i la resolució de les incidències més greus.

El Pla INUNCAT queda en fase de Prealerta atès que encara queden incidències derivades dels aiguat i es mantenen les tasques de neteja i d’atenció a les diverses persones acollides.

El Servei Meteorològic de Catalunya SMC ha donat per tancat l’episodi de fortes pluges amb 250,1 l/m2 recollits a Alcanar, 242 l/m2 a Alfacs, 78 l/m2 Amposta i 60 l/m2 al Port.

L’Agència Catalana de l’Aigua ACA ha informat que s’han inspeccionat els barrancs de la zona que baixen amb molt material, que els propers dies s’hauran de retirar. Segons la Confederació Hidrogràfica del Xúquer el riu Sènia no ha patit afectacions per l’augment del cabal. Des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre tampoc han reportat cap incidència.

La circulació per la xarxa viària s’ha restablert tot i que es manté la neteja en diversos punts.

Renfe ha restablert la circulació dels trens i a hores d’ara no queden afectacions.

S’han solucionat les diferents incidències generals en el subministrament elèctric i hores d’ara s’ha recuperat la quasi totalitat del servei. Queden 223 usuaris afectats a Alcanar, Ulldecona, Amposta i Sant Carles de la Ràpita.

“Semblava que s’acabava el món”

L’alcalde d’Alcanar (Montsià), Joan Roig, ha assegurat aquest dijous que “semblava que s’acabava el món”, en referència al temporal que ahir va assolar aquest municipi, on van caure 252 l/m2 en tres hores, i que ha provocat nombrosos desperfectes. El temporal que va caure ahir a la comarca del Montsià es va acarnissar també a Sant Carles de la Ràpita, on les precipitacions van deixar 142 l/m2.

En declaracions a RAC1, Roig ha indicat que “avui, en sortir el sol, hem patit un bany de realitat. Tothom ha pogut veure les imatges colpidores i l’impacte emocional que suposa veure el teu poble així. Això no s’oblidarà mai: semblava que s’acabava el món”.

De manera semblant ha opinat l’alcalde de Sant Carles de la Ràpita, Josep Caparrós, que ha definit el que han viscut amb una paraula: “catàstrofe”, i s’ha referit també a les imatges “colpidores” recollides a les xarxes socials. “Avui —ha prosseguit Caparrós— brilla el sol i posa llum al desastre i a la barbaritat dels danys ocasionats per una tempesta inesperada, perquè la previsió no era aquesta”.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *