Vacunació a Catalunya i Barcelona: així avança el ritme de vacunats dia a dia

La vacunació a Catalunya per frenar la covid està en marxa des del 27 de desembre, quan es va punxar la primera vacuna. Des d’aleshores, la Generalitat administra centenars de dosis diàriament. Amb dades fins al 10 de juny, el nombre de persones vacunades com a mínim amb la primera dosi és de 3.223.763. Això suposa el 41,7 % de la població de Catalunya, i 1.833.999 n’han rebut una segona. Si hi afegim els vaccins monodosi, en total, 1.962.312 persones ja han rebut la pauta completa, el 25,4 % dels catalans.

Quantes persones vacunades hi ha a Catalunya?

Per franges d’edat, la població més gran, i on es concentra més el risc, és la que té percentatges més elevats de vacunació, tant amb primera dosi com amb pauta completa. A partir dels 70 anys, més del 90 % de la població de cada franja ha rebut una punxada del vaccí.

A banda de les persones d’edat més avançada, els ciutadans dels 55 als 59 anys també destaquen immunitats, ja que el 49,1 % té la pauta completa. La xifra contrasta amb la situació de les persones que tenen entre 60 i 69 anys. Els percentatges del gràfic estan calculats tenint en compte la població que hi ha a cada franja d’edat.

El pla de vacunació a Barcelona

A Barcelona, la vacunació va començar el diumenge 27 de desembrela residència El Mil·lenari, situada al carrer Nou de la Rambla, a Ciutat Vella, i la usuària Rosa Dalmau va ser la primera a rebre’n una dosi.

De moment, amb dades fins al 10 de juny, s’han vacunat com a mínim amb una dosi 711.729 persones, un 43 % de la població. El cens de Barcelona és d’1.658.953 persones. Un de cada quatre barcelonins (27,6 %) tenen la pauta completa.

La primera etapa va començar el 27 de desembre i va durar 12 setmanes, fins al març. Es van vacunar a tot l’estat 2,8 milions de persones.La segona etapa va ser a partir de la segona setmana de febrer. Es va prioritzar l’administració de dosis a la població de risc, les persones majors de 80 anys, els treballadors essencials i, també, els farmacèutics i els fisioterapeutes. Salut també va incloure en aquesta etapa els docents. La tercera etapa, programada inicialment per a l’estiu, es va avançar a l’abril, quan el Departament de Salut tenia previst administrar fins a 500.000 dosis setmanals. La vacunació massiva va començar per la població de més edat i amb problemes de salut crònics. Aquest calendari, però, està condicionat a l’arribada de les vacunes pactades.

La immunitat de grup, al juliol?

La immunitat de grup estava prevista per a finals d’estiu, quan el Govern espanyol calcula que s’haurà vacunat el 70 % de la població. El govern de la Generalitat va avançar aquesta data al juliol. El 70 % és el percentatge a partir del qual els científics consideren que hi haurà prou gent immunitzada per evitar que el virus s’estengui com fins ara. A més de les persones que es vacunaran, cal comptar les persones que ja han passat la covid-19, que, segons un estudi de l’Institut de Salut Carlos III, a la província de Barcelona són el 12,4 %.

Aquests objectius només es podran assolir si es confirma l’augment del ritme de vacunació. Si agafem el nombre de vacunats en primera dosi de l’última setmana confirmada a Catalunya (206.649 persones, de l’1 al 7 de juny) la xifra del 70 % s’aconseguiria a finals d’agost del 2021. Cal tenir en compte que en aquesta setmana les segones dosis han estat majoritàries, i que aquest càlcul es fa sobre persones vacunades amb primera dosi.

Els grups d’edat més vacunats són les persones d’entre 70 i 79 anys (amb les vacunes Pfizer i Janssen) i el grup d’entre 60 i 69 anys (amb AstraZeneca). Aquest grup podrà començar a demanar cita per a la segona dosi a mitjans de juny.

Des del dilluns 10 de maig també s’ha vacunat la població d’entre 50 i 59 anys, un grup que ja pot demanar hora per rebre el vaccí. Les persones d’entre 50 i 59 anys també poden rebre Janssen, fins ara reservada a les persones més grans.

La franja de 40 a 49 anys havia de començar a vacunar-se a partir del 15 de juny, però finalment s’ha avançat i ja ho estan fent (també s’ha aprovat injectar-los Janssen). De fet, de 45 a 49 anys, ja es poden vacunar des del 7 de juny. I de 40 a 44 anys, ja es pot demanar hora des d’aquest dijous, 10 de juny.

Per sota d’aquesta franja, està previst al juliol. Els joves de 12 a 15 anys ara mateix només poden ser vacunats amb Pfizer en cas de risc molt alt o gran dependència, però l’Agència Europea de Medicaments ja l’ha aprovat per a tota la població d’aquesta edat.

Els menors de 60 vacunats amb AstraZeneca

D’altra banda, les persones menors de 60 que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca es vacunaran amb Pfizer o bé podran optar per repetir amb AstraZeneca, si abans signen un consentiment per escrit. Des del 27 de maig s’han començat a posar aquestes segones dosis i, fins ara, la majoria de persones s’han decantat per repetir amb AstraZeneca, si bé el Ministeri de Sanitat continua recomanant el vaccí de Pfizer.

Sanitat també planteja vacunar els alumnes d’entre 12 i 16 anys abans de l’inici de curs. Ho condiciona que l’EMA autoritzi la vacuna de Pfizer per a aquesta franja d’edat.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *