Uns mitjons màgics expliquen què és l’empatia als més petits

Posar-se a les sabates d’algú altre mai no ha estat una tasca fàcil. De fet, hi ha gent que es considera empàtica i a la pràctica, no ho és pas. Però, com explicar l’empatia als més petits? Més enllà de la definició de reconèixer l’empatia com a capacitat per posar-se al lloc d’un altre i entendre què pensa o sent sense que ho hagi d’expressar de manera directa, el llibre A les teves sabates de Meritxell Garcia i il·lustracions de Roger Simó (la Galera, 2021) descriu a la perfecció què vol dir posar-se a les sabates d’algú altre i sentir què li passa i com se sent. 

La Mimi és una nena molt trempada que es vesteix mentre la seva mare li endreça la roba als calaixos. Just en aquell moment, descobreix que té un forat als mitjons i que se li escapa el dit gros. I perquè no se li constipi amb la seva mare van a una botiga de mitjons per renovar els que la petita té. La botiguera li ensenya molts mitjonets de diferents colors i formes, però la Mimi s’enamora de seguida d’uns que són diferents dels altres. “Així tindré centpeus!”.

Uns mitjons molt diferents

L’endemà, la petita ja vol estrenar els mitjons. Ja se sap, hi ha qui té fal·lera per estrenar coses noves (i dur uns mitjons nous i de coloraines no és una excepció). I mentre es menja una magdalena per esmorzar, la Mimi veu que la seva mare s’ha tret les sabates i ha fet una ganyota. Però a ella li encanta emprovar-se les sabates de la seva mare perquè se sent una nena gran i somriu quan les sabates repiquen a terra.

La Mimi i el centpeus / Cedida la Galera

De sobte, se les emprova i BOOM! Les parets de la cuina desapareixen i es descobreix al mig del supermercat. La Mimi es converteix en una noia súper alta i arriba a tots els prestatges. Quan treu els peus de les sabates, torna a la cuina i sent una veu que la crida. La crida el centpeus del seu mitjó, que es diu Empatia, però es fa dir Em. El centpeus li explica que posant-se les sabates d’algú altre podrà sentir com se sent la persona i podrà saber també on ha estat.

La Mimi es posa els mitjons nous i viatja als peus de la seva mare / Cedida la Galera

Descobrir l’empatia

D’aquesta manera, es torna a posar les sabates de la seva mare i torna al supermercat. La seva mare està contenta, canta i arriba a tot arreu. Però també descobreix per què havia fet una ganyota abans, i és que les sabates de taló són molt maques, però li fan mal al peu. Durant l’aventura, el centpeus li detalla com sortir d’aquesta sensació, d’estar a les sabates d’algú, i és que ha de dir unes paraules màgiques: “Les sabates em trauré i de seguida les tornaré”. I així ho fa. Quan torna, parla amb la seva mare i li explica tot el que ha viscut i tenen una conversa molt engrescada. També entra en joc el germà de la Mimi, l’Aleix, que juga a futbol. La petita es posa també les botes d’ell i veu com juga a futbol, com pot arribar a córrer i com les seves botes s’aferren a la gespa. Com se sent algú en marcar un gol? La Mimi ho descobreix des de les botes de l’Aleix.

La Mimi i l’Aleix / Cedida la Galera

I pintar un quadre? La Mimi es posa les sabates del seu pare, que és professor de dibuix, i percep què se sent en dibuixar un paisatge amb un sol molt brillant. També es posa les seves sabates de ballet i recorda que se sentia trista un dia perquè trobava a faltar a la seva mare i era fora de viatge i no la podia venir a buscar. Malgrat tot, estava contenta per estar a classe. 

El llibre també conté un exercici per seguir practicant què és l’empatia i com posar-se a la pell dels altres.  A partir de preguntes com “què creus que se sent?”, “què creus que li passarà?” o “quines preguntes té”, l’infant pot comprendre què vol dir posar-se als peus d’algú.

La Mimi amb el centpeus asseguda a la seva habitació / Cedida la Galera

 

 

Imatge principal: la Mimi, a la botiga de mitjons triant-ne uns de ben diferents / Cedida la Galera

 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *