Un Sant Jordi “quasi” com els d’abans

Llibreries, editorials, escriptors i lectors ja han iniciat el compte enrere per a la que és la cita de l’any, Sant Jordi. Després d’un 2020 estrany, en la que les novetats literàries van quedar una mica amagades i relegades a un segon pla, aquest any tornen amb força al panorama andorrà. Les ganes per sentir de nou la normalitat prepandèmica també estan presents a aquest sector que, tot i que les xifres no han tornat, sembla que són bastant similars.

A menys d’un mes de la festivitat, les novetats literàries ja van sortint a la llum. Les editorials i llibreries ja estan en plena promoció dels seus nous títols. Fins i tot la Biblioteca Nacional ha tret ja el llistat de Sant Jordi, que habitualment surt una setmana abans de la data. Anna Riberaygua, de la llibreria La Puça, explica que es tracta d’emoció, “aquest any tenim molta il·lusió i amb moltes novetats del Pirineu i d’Andorra. També amb una mica d’incertesa, ja que no sabem ben bé com anirà, però en tenim moltes ganes.”

Tot i que les xifres de nous títols no són exactament iguals que en anteriors dates, sí que s’aproximen prou al que era habitual en Sant Jordi. A més, s’està fent promoció de molts llibres que, tot i que van sortir fa mesos, no havien tingut l’oportunitat de donar-se a conèixer com cal. Històries escrites en 2020, o sorgides en plena pandèmia que ara estan tenint el reconeixement que mereixen. D’això s’estan encarregant els llibreters andorrans, que s’han mostrat més implicats, si es podia, en tornar a la palestra la literatura del país i els Pirineus.

La Biblioteca Nacional, al seu llistat, ja ha inclòs fins a 52 títols que han estat enregistrats de cara a la festivitat. Aquest registre es va actualitzant constantment, incloent-hi noves obres fins que arribi Sant Jordi. El catàleg és variat i es pot trobar fins a literatura pirenaica, romàntica o assajos, entre altres. Tot un ventall de possibilitats a la mà dels lectors andorrans més àvids.

Pel que fa a les editorials, Límits ho ha jugat tot a una carta, però Mesclant arriba a Sant Jordi amb força. Respecte a la primera, el títol escollit per a aquesta ocasió és ‘Gran és la negra nit’, de Domènec Ferran. És la primera història de l’autor que, una vegada ja jubilat, ha trobat el temps per dedicar a la seva passió, l’escriptura. En aquestes pàgines es pot trobar l’Anaïs i el remolí autodestructiu en què cau després d’un desastre que canvia la seva vida per sempre.

El llibre de Domènec Ferran, 'Gran és la negra nit', per l'editorial Límits
El llibre de Domènec Ferran, ‘Gran és la negra nit’, per l’editorial Límits

Pel que fa a Mesclant, l’editorial ha creat la barreja perfecta entre obres en català i en castellà. Recupera algunes novel·les ja publicades com ‘¿Y si dejamos que sucada?’, d’Ana Oshiro o  ’30 poemes fantàstics i una cançó de Supertramp’, de Jaume Buixadera. Però també llença nous títols, com ‘Katrina Blood’, de Cristina Valle o ‘L’home que feia núvols de sucre’, d’Agustí Franch.

Però, Mesclant té un títol que el seu editor, Àngel Dalmau, hi ha titllat de “molt especial”. Es tracta d’’Un drac a la Vall d’Enclar’, de Jaume Prat. És un conte per a acolorir que explica una història de Sant Jordi no tan típica. Té tots els elements clàssics, amb la noia, la rosa i el drac, però centrat d’una manera molt local, amb escenaris com La Margineda, Santa Coloma… “Ideal pels pares poder portar els seus fills a descobrir el lloc i buscar la nimfa i fins i tot el Tamarro”, indica Dalmau.

Portada d'Un drac a la Vall d'Enclar, de Jaume Prat, per l'editorial Mesclant.
Portada d’Un drac a la Vall d’Enclar, de Jaume Prat, per l’editorial Mesclant.

“Hi ha molts llibres que van sortir l’any passat i que no s’han pogut presentar mai, com ‘Les oliveres i altres paisatges’, de l’Eva Arasa i  ara tenen l’oportunitat”, ha indicat Riberaygua. Un dels punts que més preocupa és la possibilitat que es cancel·li la posada de parades a la plaça del poble, tan típic per celebrar aquesta festivitat Tot i això, es manté l’esperança i es dóna un vot de confiança a la societat. “Servirà per poder posar sobre la taula molts títols i fer ressorgir la literatura. Perquè, aquest any, de cara a Sant Jordi, hem tingut una producció molt similar al que era habitual”, ha afegit la llibretera.

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *