Categories
beteve.cat

Un incendi forestal crema sense control a Llançà, empès per la tramuntana

Un nou incendi forestal crema des del migdia de divendres a prop de Llançà, a l’Alt Empordà. Segons han informat els Bombers de la Generalitat de Catalunya, l’incendi ha començat a la zona de la urbanització Cau del Llop i avança en direcció a la Vall de Santa Creu.

Activades ja 34 dotacions i 10 #maer per #IFLlançà que avança amb intensitat. en algunes zones ja ha fet algun focus secundari.
Segons informa @transit la ctra Gi-612 està tallada a Port de la Selva pic.twitter.com/rYEomxkqJi

— Bombers (@bomberscat) July 16, 2021

Una cinquantena d’hectàrees cremades fins a primera hora de la tarda

Fins a les 15 h de divendres, l’incendi ja ha calcinat una superfície aproximada de 50 hectàrees, majoritàriament de terreny forestal. Més de 40 hectàrees es troben dins dels límits del Parc Natural del Cap de Creus.

El foc avança amb celeritat, empès per la tramuntana que bufa aquest divendres al Cap de Creus.

Justament a causa del perill molt alt d’incendi forestal, des de les 12 hores s’ha restringit l’accés al Parc Natural del Cap de Creus i al Paratge Natural de l’Albera, ambdós a l’Alt Empordà.

Mapa de predicció de perill d’incendi forestal dia 16 de juliol pic.twitter.com/7D4GJ0YNhf

— Agents Rurals (@agentsruralscat) July 16, 2021

La meteorologia, aliada amb el foc

A les 16 h de divendres a l’estació meteorològica de Llançà (Meteoclimatic) el termòmetre assenyalava 29 ºC, la humitat era del 22% i el vent bufava amb ratxes de 20 km/h de tramuntana.

Les condicions meteorològiques són, per tant, ben poc favorables: calor, poca humitat i vent moderat de tramuntana. Tot plegat es combina amb la presència de molt combustible a causa de la manca de precipitacions de les darreres setmanes i de la sequera que s’acumula des de fa mesos.

Els mapes anuncien que la tramuntana continuarà bufant entre feble i moderada al llarg de la tarda, per bé que en algun moment podria entrar el vent de sud al Cap de Creus. Al vespre la tramuntana es reforçarà i es preveuen ratxes de més de 50 km/h a darrera hora del dia.

La tramuntana es mantindrà també dissabte, per bé que no passarà de moderada.

Un pirocúmul damunt de l’incendi

Tal com va passar ara fa uns dies a l’incendi de Martorell, la potència del foc i la vegetació cremada han afavorit la formació d’un gran pirocúmul damunt del foc i el fum de l’incendi. Es tracta d’ un núvol real generat a causa de l’evaporació de l’aigua continguda dins dels arbres i arbustos cremats a causa del foc.

Les imatges cedides per en Sergi Corral des de l’Escala, al sud de l’incendi, permetien observar la columna de fum i, just al damunt, l’aspecte blanquinós del núvol que es formava a la part terminal.





Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *