Categories
ELNACIONAL.CAT

Un error en el sistema de cites català afecta la vacunació d’algunes persones

El Departament de Salut ha notificat que ha registrat una incidència “menor” en el sistema de citació i de distribució de les vacunes contra el coronavirus. Aquest error ha causat que algunes persones que tenien programada una cita per poder vacunar-se aquest dimarts no se’ls hagi pogut administrar la dosi que estava prevista per a ells.

Explica Europa Press que des de la conselleria han informat que s’està corregint aquesta situació en cadascun dels centres de vacunació en què s’ha registrat aquesta incidència i que ho estan fent amb les dosis de la reserva que hi ha. En alguns casos, però, no ha estat possible “trobar una solució immediata” i l’agència detalla que Salut els ha demanat disculpes i ha reprogramat les seves cites.

Forat al web que ha revelat dades dels ciutadans

Aquesta incidència es coneix un dia després que transcendís que una escletxa en la seguretat informàtica de la pàgina per demanar cita per vacunar-se contra la Covid-19 a Catalunya havia deixat exposades les dades dels ciutadans registrats al sistema, segons va avançar elDiario.es. En concret, les dades afectades eren els noms, el DNI i informació referent a la cita dels ciutadans. Des de Salut van confirmar que aquest forat s’havia resolt durant el cap de setmana i van garantir que no s’havia vist compromesa cap informació clínica.

Per resoldre-ho, el Departament va detallar que, en la pàgina web del sistema d’autocita per vacunar-se, “ara únicament consten les dades específiques de citació al procés de vacunació”.

En un comunicat, Salut va exposar que es fa un seguiment constant de la web d’autocita atesa la seva “visibilitat i transcendència”. Justament per aquest monitoratge constant van detectar una sèrie de sol·licituds d’accés per part de tercers fora del flux definit. Malgrat que les dades van ser exposades, la Generalitat va afirmar que no tenien constància que aquestes dades s’haguessin usurpat o haguessin estat utilitzades per tercers.

D’altra banda, en les darreres setmanes, la web per demanar cita en el marc de la campanya de vacunació s’ha col·lapsat en diverses ocasions pel fet que fins a més de 100.000 persones han arribat a fer una ‘cua digital’ per poder accedir a la programació d’aquesta.

Catalunya no és l’únic territori que s’ha vist afectat per aquest forat a la pàgina web del sistema d’autocites. En el cas de la Comunitat de Madrid, aquesta incidència s’ha registrat en dues ocasions i dades de ciutadans com Felip VI o el president Pedro Sánchez van ser exposades. En aquest cas, els detalls afectats eren el document d’identitat, els codis d’identificació sanitària o els números de telèfon personals.

 

Imatge principal: Una infermera pren notes sobre les dosis de vacunes disponibles al camió mòbil de vacunació d’Arc de Triomf (Barcelona). Sergi Alcàzar.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *