Categories
beteve.cat

Traca inestable de finals d’estiu: xàfecs torrencials, tempestes i menys calor

La transició de l’agost al setembre és sinònim de més moviment meteorològic i aquest any no podria ser diferent. El trencaclosques atmosfèric comença a moure’s, de tal manera que la Península Ibèrica i Catalunya ens trobarem entre mig de dues bosses d’aire fred en altura importants: una situada a l’Atlàntic i l’altra, més profunda i extensa, al bell mig d’Europa.

Evolució geopotencial 500 hPa + isobàric. GFS Wetterzentrale

La posició de l’anticicló britànic, molt potent, obligarà la bossa d’aire fred del nord-oest Peninsular a baixar de latitud i endinsar-se dins d’Espanya. D’altra banda, el gran embossament d’aire fred centre europeu continuarà basculant en aquell sector i quedarà reabsorbit per la circulació general atmosfèrica de latituds altes a mitjans de setmana.

Això succeirà a capes altes, però en superfície tindrem una configuració de vents allevantats que injectaran molta humitat a tota la façana mediterrània peninsular i serà un dels combustibles importants perquè pugui ploure fort i amb aparat elèctric.

Evolució del vent a capes baixes. GFS meteociel

Així doncs, tindrem un fenomen que s’anomena ‘cisallament’: es tracta del xoc o conjunció de vents que venen des de diferents direccions i bufen des de llocs oposats a cada capa atmosfèrica. En alçada el flux dominant serà de l’oest, mentre que en superfície i a capes baixes el corrent tindrà component marítim (est, sud-est, sud-oest…).

La combinació d’aquest cisallament, la pròximitat de la bossa freda del nord-oest peninsular i l’aigua calenta del mediterrani faran disparar els índex d’inestabilitat, com el Convective Available Potencial Energy ( CAPE). Aquests indicadors ens serveixen per intuir la possibilitat de tempestes fortes i possibles aiguats.

Evolucio índex CAPE. GFS Wetterzentrale

Aquest paràmetre mesura l’energia potencial disponible per generar ‘convecció: moviments ascendents de la massa d’aire que formin núvols i per tant, puguin descarregar pluja. Els colors taronges i vermells ens marquen un índex molt alt, per tant, amb molta energia disponible perquè es formin tempestes. Al llarg dels pròxims dies, com veieu, el mediterrani serà un veritable caldo de cultiu per a la formació de xàfecs i tamborinades.

Possibilitat de tempestes gairebé cada dia

Amb tot aquest panorama, la inestabilitat està servida. Tot i així, no es tracta d’una borrasca tancada que generi pluja continuada de tardor o d’hivern i que pugui ploure durant moltes hores seguides. Més aviat pronostiquem un ambient insegur, irregular i una atmosfera de poc refiar perquè podran espetegar xàfecs o pluja en qualsevol moment.

Amb els mapes actuals sobre la taula, els dies més inestables seran dilluns i dimarts, mentre que dimecres podria haver-hi una petita treva o bé ruixats més localitzats i de menys duració. Més endavant ho anirem seguint perquè encara hi ha molta divergència dels models.

Evolució precipitació. Model centre europeu

Dilluns: Pla INUNCAT en alerta i avisos del Servei Meteorològic de Catalunya per pluja forta

De moment, Protecció Civil ja ha activat el Pla INUNCAT en alerta per la previsió de pluges intenses.

#ProteccioCivil activa pla #INUNCAT per previsió pluges intences a partir d’aquesta nit #apc

— Protecció civil (@emergenciescat) August 29, 2021

El Servei Meteorològic de Catalunya també ha activat diferents avisos. Aquí a Barcelona, perill alt per intensitat de pluja entre les 12 i les 18 h, ja que podrien caure 40 litres en 30 minuts.

Actualitzem l’avís de Situació Meteorològica de Perill (#SMP) per intensitat de pluja per dilluns i dimarts

Possibilitat de precipitació > 40 mm / 30 minuts

Grau de perill màx 4/6 pic.twitter.com/zOc3xvurRF

— Meteocat (@meteocat) August 29, 2021

Pluja acumulada dilluns a Barcelona: entre 5 i 40 mm segons el model

L’acumulació de pluja és variable i dispar en funció dels models, però amb un denominador en comú pel que fa a la ciutat: més aigua o pluja més intensa a Sarrià-Sant Gervasi, Les Corts o Sants-Monjuïc que no pas a Sant Martí o a Sant Andreu.

Algun model com l’AROME, que capta força bé les situacions mediterrànies, ens marca patacs d’aigua intensos al Garraf, amb 120 mm de pluja caiguda. A Barcelona dibuixa un escenari d’entre 15 i 25 mm.

El Model ‘ARPEGE’ del Wetterzentrale no marca els patacs d’aigua torrencials del Garraf però incrementa la pluja a Barcelona ciutat. Segons aquesta font, a Barcelona cauríen entre 30 i 40 mm.

A l’altre cara de la moneda tenim el GFS del Wetterzentrale, que marca menys inestabilitat i menys aigua. A barcelona, segons aquesta òptica, caurien menys de 10 mm.

Finalment, entre l’ARPEGE del Wetterzentrale i el GFS d’aquesta mateixa font, trobem el centre europeu de Meteored, que perfila uns 20 mm per Barcelona i pluja més intensa cap a la Costa Daurada i Ebre.

Diumenge d’aiguats torrencials al nord de la Comunitat Valenciana

Aquest diumenge han caigut 112 mm a Benicàssim (Castelló), 90 dels quals en 43 minuts. Aquesta pluja tant forta i sobtada ha provocat alguns problemes i fins i tot inundacions.

Foto de #Benicàssim compartida por @joseadsuara. pic.twitter.com/aJf0iix41i

— Juanjo Villena (@JuanjoVillena) August 29, 2021

Es tracta d’un fenomen que s’anomena pluja càlida o convecció a nivells baixos. Núvols poc desenvolupats verticalment però molt productius i inestables que descarreguen aigua durant moltes hores en un punt en concret.

Font: betevé – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *