Categories
ELNACIONAL.CAT

Torrent es defensa dient que va permetre els debats per protegir la ciutadania

Ha estat un obrir i tancar d’ulls. L’expresident del Parlament i conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha fet una breu declaració aquest matí al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). De fet, s’ha acollit al seu dret a no declarar, però si que ha volgut fer uns matisos sobre la seva acusació a preguntes del seu advocat.

Poques hores abans de participar en la taula de diàleg amb el govern espanyol, Torrent ha hagut de passar pel TSJC per permetre dos debats al Parlament. Torrent ha declarat el primer, però durant tot el dia passaran pel TSJC  Adriana Delgado, Eusebi Campdepadrós i Josep Costa. El tribunal els investiga per un suposat delicte de desobediència, en permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l’autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional.

Roger Torrent ha entrat minuts abans de dos quarts de deu del matí al tribunal i n’ha sortit poc abans de les 10 h. L’ex president, acusat de desobediència, per què no va impedir els debats sobre la monarquia i l’autdeterminació el novembre del 2019, ha explicat que ho va fer perquè l’Estat no pugui amenaçar qualsevol debat parlamentari que no li agradi.

L’ex president, que va consultar amb els lletrats del Parlament el debat, ha exposat que “no van ser taxatius” sobre la il·legalitat dels debats, i només van expressar dubtes, recordant l’advertiment del Tribunal Constitucional.

Els dos debats

La resolució de rebuig a la sentència del procés que condemnava a més de 100 anys de presó els líders independentistes es va aprovar amb 61 vots a favor, cap en contra i 8 abstencions. Hi van donat suport els diputats de JxCat, ERC i la CUP. Els representants de Ciutadans van abandonar l’hemicicle i els del PSC i el PP —que es van quedar— no van participar en la votació. Les abstencions són dels escons de Catalunya en Comú. Un canvi d’horari en el ple va permetre fintar el TC i aprovar el text tres minuts abans que arribés el correu informant de la suspensió. 

La comissió d’Empresa del Parlament va aprovar una proposta de resolució en què condemnava la guerra bruta econòmica de l’Estat després de l’1-O. El text, aprovat amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, també reprovava la participació del rei Felip VI i de l’exministre Luis de Guindos, del qual exigia la dimissió al BCE. 

La resolució “condemna la campanya per desestabilitzar l’economia catalana per part del Govern de l’Estat” i “denuncia el greu perill per a l’estabilitat econòmica i financera de Catalunya” que això va causar. A més, insta els partits amb representació al Congrés dels Diputats a “exigir al govern espanyol una explicació clara, detallada i transparent” sobre aquesta operació.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *