Torra rememora la fugida de Joan Carles I: “Un any de silenci”

L’expresident de la Generalitat Quim Torra ha recordat que dimarts vinent farà un any de la fugida del rei Joan Carles I, sense que s’hagin donat prou explicacions del motiu de la seva marxa, i per això ha denunciat aquest “any de silenci”

En una piulada, Torra ha escrit que l’any de la “fuga del rei emèrit” suposa “un any del cas de corrupció més important d’Espanya en les últimes dècades”. “Un any de silenci i emparament del rei corrupte per part de la justícia i del govern espanyol de PSOE i Podemos”, ha afegit Torra, que ha defensat que “contra aquest silenci cal cridar, lluitar i vèncer”.

A més, el 131 president de la Generalitat de Catalunya ha inclòs al seu tuit el que va fer el 4 d’agost del 2020, quan es van començar a saber detalls de la fugida del pare de Felip VI recordant que durant la conferència de presidents autonòmics que va tenir lloc a San Millán de la Cogolla (La Rioja) el 27 de juliol del 2020, “Joan Carles estava fent les maletes”. Per això criticava en aquell moment que “el president Sánchez coneixia els plans de fuga, acordats amb Felip VI”.

Torra també va recordar, ara fa un any, que el govern espanyol va encobrir “la marxa del  presumpte  corrupte d’un frau colossal”. Per això recordava que estava content de no participar en aquella “farsa” en que es va convertir la Conferència de Presidents Autonòmics.

Pacte de silenci

I és que si alguna cosa es pot deduir de la marxa del rei, perseguit pels seus escàndols de corrupció investigats per la justícia suïssa, és que va ser possible gràcies a la connivència entre la Zarzuela i la Moncloa i d’un pacte de silenci entre els principals poders de l’Estat que no només va ser còmplice de la fugida, sinó que es va distingir per la opacitat a l’hora d’informar a l’opinió pública.

De fet, el 3 d’agost del 2020 un comunicat de la Casa Reial va informar que Joan Carles I havia marxat del país, però encara caldria esperar dues setmanes més, entremig d’especulacions de tot tipus, per saber que l’emèrit s’havia ocultat en un dels seus països preferits, els Emirats Àrabs Units, concretament a l’emirat d’Abu Dhabi.

Durant aquests dotze mesos ha regnat l’opacitat, la mateixa manca de transparència que va significar l’escapada d’Espanya, però cal tenir en compte que el rei actual, Felip VI, ho sabia tot i que el govern espanyol va col·laborar activament en l’encobriment, com altres institucions de l’Estat.

L’executiu espanyol, en realitat, va tenir una actuació tan opaca que fins i tot va actuar a l’esquena d’Unidas Podemos, el soci menor del govern de coalició, que va saber a través de la premsa l’operació de fugida. La missió de Pedro Sánchez, malgrat les males relacions amb Felip VI, va ser la de construir un tallafoc al voltant de la institució de la monarquia i no permetre que l’actual cap de l’Estat es veiés esquitxat.

Tot plegat, un any després, Torra no ho oblida.

 

Imatge superior: Quim Torra / ACN 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *