Torna la calma a Sud-àfrica després d’uns aldarulls que han deixat 117 morts

Sud-àfrica ha aconseguit calmar avui la situació en bona part de les zones afectades per l’onada de vandalisme i saquejos massius que han sacsejat el país aquests darrers dies. Tot plegat va començar amb protestes per l’empresonament del polèmic expresident sud-fricà Jacob Zuma per desacatament judicial en negar-se a declarar per corrupció i, segons les xifres oficials, han provocat un total de 117 morts i més de 2.000 persones arrestades. 

De totes maneres, en la jornada d’avui encara s’han reportat alguns incidents i la conjuntura és “volàtil” en algunes àrees, segons ha reconegut la ministra sud-africana de Presdiència, Khumbudzo Ntshavheni, en roda de premsa, encara que creu que la situació “està més calmada” i que estan aconseguint restablir l’ordre. 

Un desplegament de 10.000 soldats

Segons l’últim balanç de dades, la regió més afectada per l’esclat de la violència és la província de KwaZulu-Natal, on el balanç de víctimes mortals ascendeix fins a les 91 i el de detinguts a 1.478. L’altre gran epicentre dels aldarulls ha estat la província de Gauteng, a la qual pertanyen Johannesburg i Pretòria. Allà s’han registrat 725 detencions i 26 morts. 

➡️ #AHORA | El centro comercial de Durban, Sudáfrica parece una zona de guerra, tras los saqueos.pic.twitter.com/mZSuLIUQcL

— Mundo en Conflicto 🌎 (@MundoEConflicto) July 14, 2021

Durant els primers dies de les manifestacions, tant la policia com el ministre de Seguretat sud-africà, Bheki Cele, van ser molt criticats per la seva incapacitat de preveure i gestionar el vandalisme. Després d’aquesta paràlisi i ineficàcia durant l’inici dels disturbis, el suport militar per mantenir l’estabilitat als carrers s’ha doblat avui dijous fins als 10.000 efectius. Aquesta podria augmentar en cas que fos necessari fins a un total de 25.000 soldats. 

12 afins a Zuma, investigats 

La ministra Ntshavheni també ha confirmat avui que 12 persones estan sent investigades com a presumptes “instigadors” de l’onada de violència, que el Govern ha definit com un “sabotatge econòmic al país”, una de les quals ja es troba sota custòdia policial. Tot i que les autoritats encara no han volgut assenyalar els culpables, els mitjans locals col·loquen al centre de les investigacions a familiars, exespies i veterans antiapartheid militaritzats, afins al president Zuma.  

 Aquest ha estat una allau de disturbis sense precedents per a la democràcia sud-africana, amb torbes arrasant centres comercials i botigues, cremant edificis i vehicles i tallant carreteres i carrers. I la violència s’ha vist alimentada per problemes socials ja existents, com l’extrema desigualtat, l’atur, els elevats nivells de criminalitat i el malestar per la pandèmia que ha castigat durament el país. 

Pèrdues milionàries pels saquejos 

Ara, amb l’ordre ja restablert en bona part de les zones afectades, els amos i empleats dels negocis afectats comencen a netejar i fer balanç de les pèrdues ocasionades. Només en la ciutat de Durban, s’estima que les pèrdues materials superin els 900 milions d’euros. 

Un grup de voluntaris que s’han unit aquest dijous per netejar els carrers de Johannesburg en una foto compartida a les xarxes per Herman Mashaba, exalcalde de la ciutat. 

A molts dels punts més afectats per l’onada de violència s’han vist avui llargues cues de gent que intentava aconseguir aliments. Entre l’aclaparadora devastació, però, centenars de sud-africans s’han sumat a iniciatives espontànies per netejar carrers i espais comercials, sota el lema #CleanUpSA, neteja Sud-àfrica. 

 

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *