Toca decidir

Joan Laporta no ha fet cap declaració pública des de la nit que va guanyar les eleccions a la presidència el 7 de març. Continua esperant els resultats de les auditories encarregades que han de mostrar la realitat del club. Estaran acabades aquest mes i deixaran en molt mala situació l’anterior junta directiva de Josep Maria Bartomeu. Sense els resultats definitius, Laporta sí que ha anat prenent decisions, amb el suport del nou CEO, Ferran Reverter, en l’àmbit executiu. Noms com els d’Òscar Grau, Albert Soler, Román Gómez Ponti, Pere Jansà i Bill Manarelli són ja història en el Barça. En la part esportiva, s’ha incorporat Mateu Alemany com a màxim responsable. I ara ha arribat l’hora que el balear comenci a actuar i, amb el suport de la directiva, a prendre decisions. “Tot a final de temporada; ara ens estem jugant la lliga”, han dit sempre des del club. El lamentable empat contra el Llevant de dimarts fa que el títol sigui ja impossible, així que ha arribat el moment de passar a l’acció i de decidir sobre la banqueta, la continuïtat de Messi i la remodelació profunda de la plantilla.

Ronald Koeman té un any més de contracte i Laporta sempre ha demanat respecte per l’heroi de Wembley, però la manera com s’ha perdut la lliga ha provocat que bona part de la junta directiva hagi perdut la confiança en un entrenador que molts no han considerat seu i sí una aposta de l’anterior president. Ni en la nit del triomf a Sevilla en la final de copa contra l’Athletic va tenir una ratificació de Laporta, que sempre ha dit que el joc i els resultats determinaran el futur dels tècnics. Es valora que Koeman hagi donat oportunitats als joves, que hagi estat capaç d’aixecar l’ànim d’un equip enfonsat després del 2-8 de Lisboa, que hagi tornat la cultura del treball al vestidor. Però se li veuen mancances tàctiques, no s’entén què li passa amb Riqui Puig ni molts dels seus plantejaments, allunyats de l’estil de joc propi del Barça. Quan Laporta va guanyar les eleccions l’any 2003, va fer fora Radomir Antic i va portar Frank Rijkaard. Volia un entrenador per anys, un entrenador de projecte que va mantenir a la banqueta durant quatre temporades. Sembla clar que Koeman no és un entrenador amb aquestes característiques i que l’holandès ha començat a perdre el debat sobre la seva continuïtat i part del suport que tenia de la direcció esportiva. Laporta té la intenció de parlar amb Koeman en els propers dies i demanar-li explicacions. Com a possible substitut, tothom té al cap el nom de Xavi Hernández com la persona ideal per començar un nou projecte. El de Terrassa va renovar ahir amb l’Al Sadd fins al 2023, però amb una clàusula que l’alliberaria del compromís si el Barça li truca. A Barcelona també ha començat a circular amb força el nom de Jordi Cruyff com a futur entrenador pont perquè el de Terrassa preferiria esperar un any per, entre altres coses, trobar-se un vestidor net. A Jordi Cruyff se l’havia relacionat des del triomf de Laporta amb la direcció esportiva, però podria començar la seva etapa blaugrana a la banqueta.

Possiblement més important que la continuïtat de Koeman és la de Leo Messi. L’argentí va voler marxar l’estiu passat, però Bartomeu no el va deixar. Va començar la temporada trist, Koeman va aconseguir integrar-lo al seu projecte i ha recuperat les millors sensacions amb el pas dels partits, però ha tornat a acabar trist veient com l’equip no ha estat capaç de guanyar la lliga quan l’ha tingut a tocar. Com va marxar de la gespa del Ciutat de València ho diu tot. Té bona sintonia amb Laporta i s’han mantingut ja contactes entre les dues parts. El seu pare, Jorge Messi, ha iniciat converses amb el club, però res està decidit tot i que des de la directiva tenen bones sensacions. Si es vol quedar, l’argentí haurà de rebaixar-se molt el sou. Sembla que això no serà cap problema, però Messi vol que la nova directiva li garanteixi un projecte amb el qual pugui tornar a lluitar pels títols. I això sembla complicat. La seva decisió no pot retardar-se gaire. Perquè d’ella en dependran moltes altres.

La plantilla

Les decisions més complicades i difícils arriben precisament en la confecció de la plantilla. Fins a vuit dels titulars de la humiliant nit de Lisboa contra el Bayern eren dimarts sobre la gespa del Ciutat de València en la segona part. Molts també van participar en la desfeta de Liverpool. I en la de Roma. I en la de Torí. Hi ha noms que estan segur a la rampa de sortida. Són els de Pjanic, Junior, Umtiti, Braithwaite i Neto, per citar-ne uns quants. Però el debat és què fer amb els veterans, amb els que apareixen a totes les fotografies borroses. Tornant al 2003, Laporta va fer una revolució quan va arribar a la presidència. El club va donar fins a dotze baixes. L’estiu següent en va donar setze més. A la directiva no li va tremolar el pols per apartar de l’equip jugadors com ara Bonano i Dani García, que no volien marxar. Tot allò que va fer aquella junta sembla impensable que es pugui fer ara. Sobretot per la més que delicada situació econòmica que passa el club. Molts jugadors tenen encara uns quants anys de contracte, sous elevadíssims i salaris diferits per l’anterior junta directiva. Caldrà arribar a acords o acabar al jutjat amb algun, però això últim no ho podrà fer el Barça amb segons qui. A més, el club tampoc té gaires diners per invertir en recanvis i reforços. Haurà de fer servir el planter, però li cal més per tornar a ser competitiu. Laporta i Alemany tenen feina. Ha arribat l’hora de prendre decisions.

Anar a la font – El Punt Avui – Esports

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *