S’obren noves vies per tractar la psicosi en les persones

La psicosi és un trastorn mental d’origen orgànic o emocional pel qual una persona té alterada la seva capacitat d’avaluar el món exterior de manera objectiva i diferenciar de forma adequada entre l’esmentat món exterior i l’intern, caracteritzant-se per la presència d’al·lucinacions (percepcions sense objecte) o idees delirants (creences anòmales o falses irreductibles a la lògica).

Una de les psicosis més freqüents és l’esquizofrènia, que afecta més de 21 milions de persones a tot el món i es caracteritza per una distorsió del pensament, les percepcions, les emocions, el llenguatge, la consciència de si mateix i la conducta.

Les persones que pateixen psicosi tenen entre 2 i 2,5 vegades més probabilitats de morir a una edat primerenca que el conjunt de la població. Això es deu en general a malalties físiques, com a malalties cardiovasculars, metabòliques i infeccioses.

Recentment, un equip de científics de la Universitat d’Otago ha obert la porta a un millor tractament de la disfunció cerebral que causa la psicosi. Segons el Dr. Ryan Ward, del Departament de Psicologia d’aquesta Universitat, “encara que els medicaments actuals per a la psicosi són adequats i aconsegueixen el seu objectiu, tenen efectes secundaris que produeixen una mala qualitat de vida dels pacients”. Les investigacions que poden identificar mecanismes específics de la disfunció poden proporcionar objectius farmacològics més precisos per al tractament, millorar els resultats dels pacients i la qualitat de vida.

Els experts han treballat amb ratolins amb risc d’esquizofrènia mitjançant un procediment que permet una detecció molt sensible de l’estat intern subjectiu. En un estudi publicat en el Journal of Psychopharmacology, els investigadors van mesurar la capacitat dels ratolins amb un factor de risc d’esquizofrènia per diferenciar entre un fàrmac (ketamina) i una solució salina. El Dr. Ward diu que l’aspecte crític és que la dosi de ketamina utilitzada causa una psicosi similar a l’esquizofrènia en els éssers humans.

“Descobrim que els ratolins no podien discriminar la droga de la solució salina només en dosis que causen psicosi en humans. Creiem que això significa que el seu estat intern subjectiu és similar a l’estat induït en la psicosi humana. Això obre una manera de modelar símptomes no humans que abans es pensava que només podien mesurar-se en humans, com la psicosi. La troballa pot millorar en gran manera la nostra capacitat per identificar els mecanismes cerebrals d’aquests símptomes i conduir a tractaments més efectius“, assegura l’expert.

En definitiva, han demostrat que és possible preguntar-li a un animal com se sent de forma rigorosa. “Aquest tipus d’estudis obren la porta a més treballs en els quals puguem identificar una disfunció cerebral específica que produeix psicosi, millorant els tractaments futurs,” afirma.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *