Categories
ELNACIONAL.CAT

Signes que el teu intestí està malalt i tens un microbioma deficient

La comunitat científica no para de trobar evidències que demostren la importància d’una bona salut intestinal i un microbioma adequat i el seu vincle amb el sistema immunitari, l’estat d’ànim, la salut mental, les malalties autoimmunes, els trastorns endocrins, les afeccions de la pell o el càncer, per posar alguns exemples.

És veritat que és una qüestió complexa que necessita encara més investigació per conèixer de forma més exhaustiva aquesta connexió i comprendre com es produeix, però el que està clar és que els milions de microorganismes que viuen al nostre intestí de diferents espècies, poden determinar per bé o per malament molts aspectes de la nostra salut.

Un exemple és aquest important estudi dut a terme a Houston i publicat en el Journal of Gastroenterology and Hepatology, que incideix en la importància de tenir una àmplia varietat de bacteris bons al nostre intestí.

I encara que sigui un àmbit relativament nou per al món científic i del qual es desconeixien molts aspectes fins fa poc, les mateixes persones poden tenir algunes pistes que li indiquin que el seu intestí no està tan bé com hauria. Aquests són els signes més comuns.

Malestar estomacal

Els trastorns estomacals com gasos, inflor, restrenyiment, diarrea i acidesa estomacal poden ser signes d’un intestí malalt. Un intestí equilibrat tindrà menys dificultats per processar els aliments i eliminar els rebutjos.

Seguir una dieta molt rica en sucre

Una dieta rica en aliments processats i sucres afegits pot disminuir la quantitat de bacteris bons al seu intestí. Aquest desequilibri pot al seu torn provocar un desig més gran de sucre, la qual cosa pot perjudicar encara més aquesta part de l’organisme.

Canvis de pes involuntaris

Augmentar o perdre pes sense fer canvis en la dieta o hàbits d’exercici pot ser un signe d’un intestí no saludable. Un intestí desequilibrat pot afectar la capacitat del cos per absorbir nutrients, regular el sucre a la sang i emmagatzemar greix. La pèrdua de pes pot ser causada pel creixement excessiu de bacteris a l’intestí prim (SIBO), mentre que l’augment de pes pot ser causat per la resistència a la insulina o la necessitat de menjar en excés a causa de la disminució de l’absorció de nutrients.

Alteracions del son o fatiga constant

Un intestí malalt pot contribuir a alteracions del son com l’insomni o la falta de son  i, per tant, provocar fatiga crònica. La major part de la serotonina del cos, una hormona que afecta l’estat d’ànim i el son, es produeix a l’intestí. Per tant, el dany intestinal pot afectar la seva capacitat per dormir bé.

Irritació de la pell

Les afeccions de la pell com l’èczema poden estar relacionades amb un intestí fet malbé. La inflamació a l’intestí causada per una dieta deficient, intoleràncies o al·lèrgies als aliments pot provocar permeabilitat intestinal, el que al seu torn desemboca en una filtració de certes proteïnes sense processar cap al cos, que alhora pot irritar la pell i causar afeccions com l’èczema.

Intoleràncies alimentàries

Les intoleràncies alimentàries són el resultat de la dificultat per digerir certs aliments (diferent d’una al·lèrgia alimentària, que és causada per una reacció del sistema immunitari a certs aliments). Els experts apunten que les intoleràncies alimentàries poden deure’s a la mala qualitat dels bacteris a l’intestí.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *