Sanitat proposa vacunar la gent gran a les residències a partir del 4 d’octubre

El ministeri de Sanitat ha proposat aquest dimecres a les comunitats, en el marc del Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salud, administrar a partir del 4 d’octubre la tercera dosi de la vacuna contra la covid a les persones grans en residències, una iniciativa que ha comptat amb el consens de totes les autonomies.

Així ho ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior a Consell, en què també ha posat en valor que Espanya hagi arribat al 75% de població amb pauta completa, el que suposa que “tres de cada a quatre persones està completament vacunades. Una dada tremendament rellevant”.
 

Vacunar a persones amb immunitat baixa

A més d’administrar la tercera dosi a persones grans institucionalitzades, Sanitat i les comunitats volen ampliar aquesta dosi addicional a persones amb la immunitat baixa com és el cas de pacients en hemodiàlisi o diàlisi peritoneal, en tractament per un càncer, majors de 40 anys amb síndrome de Down, pacients amb malaltia oncohematològica, càncer d’òrgan sòlid en tractament amb quimioteràpia i càncer de pulmó en tractament o immunoteràpia.

Aquesta proposta, que té el seu origen en la ponència de vacunes, serà demà avaluada per la Comissió de Salut Pública qui tindrà l’última paraula si bé tot fa pensar que la unanimitat al Consell Interterritorial fa viable l’administració de la tercera dosi en aquests col·lectius.

El passat Consell Interterritorial ja va aprovar, amb un pas previ per la Comissió de Salut Pública, administrar la vacuna a persones amb trasplantament de progenitors hematopoètics i amb trasplantament d’òrgan sòlids o en llista d’espera.
 

Relaxació de les vacunes

Sobre la relaxació de mesures davant la tendència a la baixa de l’epidèmia, amb una incidència acumulada de 101 casos per 100.000 habitants, un 32 per cent menys que la setmana passada, Darias ha demanat a les comunitats que vagin “a l’una” com va passar amb l’ampliació d’aforaments en esdeveniments esportius tot i que ha admès que algunes volen córrer massa.

L’actualització del document “semàfor” de resposta coordinada pel control de la transmissió també passarà demà a la ponència d’alertes que ho vol adequar a l’actual nivell de cobertura vacunal. I serà posteriorment el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i l’Interterritorial qui donin el segell definitiu.
 

Vacunació a treballadors sanitaris

Sobre l’obligatorietat de vacunar treballadors sanitaris i de residència com han fet altres països, com França, Darias no ha volgut pronunciar-se i sí que ha valorat l’alt nivell de vacunació a Espanya on el 90% de la població susceptible de vacunar (majors de 12 anys) ja tenen la pauta completa, a més del 75% de la població INE.

Darias ha considerat que això es deu a la “confiança” de la població en el Sistema Nacional de Salut i ha valorat la campanya de “microcirurgia” de moltes comunitats perquè es vacuni tota la població.

Respecte a la campanya de vacunació de la grip i si s’aprofitaria per punxar als més grans, la ministra ha considerat que aquesta podria ser una possibilitat, però depèn de la Comissió de Salut Pública, i del que es decideixi demà.

Ajornament de l’enviament de les vacunes

Finalment preguntada pels ajornaments de l’enviament de vacunes a les comunitats que no es reprendran fins al 20 de setembre a causa de l’estoc (7,1 milions de dosis emmagatzemades), Darias ha comentat que caldrà anar valorant en funció de les que hi hagi en nevera i dels nous col·lectius que es vagin incorporant.

 

Imatge principal: Una dona resident d’un centre per a gent gran rep una dosi de la vacuna contra la covid / Europa Press

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *