Categories
ELNACIONAL.CAT

Ridícul a ‘Sálvame’: faltes d’ortografia brutals als rètols, fa mal als ulls

El programa Sálvame segueix sent el que més hores emet cada setmana de tota la televisió: Naranja, limón, Tomate, Deluxe i properament La última cena, com un Masterchef Celebrity però de tertulians del programa. Són moltes hores de directe a càrrec de la mateixa productora i això passa factura als seus empleats.

Especialment assenyalat ha quedat el kayronita: qui escriu els kàyrons o rètols del programa. En l’últim Deluxe el drama va ser continuat i clamorós:

Sálvame a Telecinco

Quan entrevistaven una tal Lara Sajen anaven sobreimpressionant les seves declaracions en temps real i les presses exigeixen que qui escriu tingui un mínim de coneixements ortogràfics. Fa mal als ulls llegir: “Conocí a mi marido por internet y cuando lo vi por primera vez se me calleron (sic) las bragas”. 

El verb caer en castellà no és difícil de declinar: “Se me cayeron las bragas”. Amb i grega. Els espectadors no se’n sabien a venir i protesten on poden: a twitter.

Jorge Javier Vázquez, Telecinco

Els tuitaires s’indignen per la mala imatge i pèssima categoria de cometre errades així: “Me “yoran” los Ojos, por favor! Ese “calleron” hace daño a la vista!., El nivelazo cultural del equipo ….. No me extraña nada, todo concuerda, Ya me estaban sangrando los ojitos con ese caLLeron, menos mal que habéis cambiado el cartelito .. por que se me calleron las bragas….. ehhh .. se escribe cayeron…”.

El pitjor és que plou sobre mullat. Sálvame no té un control de qualitat amb els kàyrons i queda molt malament. I no són errors de teclejar el text, són de concepte, de mala formació cultural i educativa. La prova és que en el mateix programa n’hi va haver més:

Més errades ortogràfiques a Telecinco

En dos moments de l’entrevista a Amador Mohedano, tiet de Rociíto Carrasco, l’encarregat dels rètols va confondre la preposició “a” i la forma verbal “ha” que s’utilitza per exemple quan es diu “ha habido un fallo“. L’errada eren ells. L’empanada del programa és monumental. No és una pífia perquè es repeteix. És ignorància i desídia.

Sálvame Deluxe, Telecinco

Viernes Deluxe, Sálvame Deluxe i cagades Deluxe. Sembla que l’únic que passa per un corrector és el joc de paraules del videowall “Espectaculara“. Si més no, no era una pífia, tot i que ho sembli. És greu perquè és el programa més vist del dia a poca distància de La voz. A Espanya, Deluxe va fer un 18% i La voz  kids semifinal un 18,7% durant menys hores. 

A Catalunya el programa de cor té menys predicament: un 15% per sota de La voz kids 19,4%. Si es critica contínuament que TV3 traeixi el mandat fundacional de difondre un bon ús de la llengua catalana, algú hauria de posar fil a l’agulla per què televisions estatals que són una concessió administrativa ensorren d’aquesta manera la llengua castellana.

El pitjor és que només sembla importar-li a alguns tuitaires.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *