Ribó posa els Mossos en el punt de mira

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va demanar al Departament d’Interior que es fes càrrec de la traducció i difusió de l’informe del Ministeri de l’Interior d’Alemanya sobre la presència de l'”extrema dreta” dins els serveis de seguretat del país i que elaborés un “estudi similar” respecte dels Mossos d’Esquadra.

Ribó remarca en un comunicat que “aquest estudi, amb la col·laboració de les entitats municipalistes de Catalunya, es podria fer extensiu a les policies locals de tot el país” i ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que “col·labori” amb Interior per poder “elaborar un informe en la mateixa línia respecte de la Guàrdia Urbana de Barcelona”.

També destaca que ha rebut “respostes positives tant del Departament d’Interior com de l’Ajuntament de Barcelona”. Interior, segons explica, “s’ha compromès a traduir l’estudi esmentat i ha informat el Síndic de la voluntat d’elaborar un estudi similar a l’alemany, que haurà d’avaluar les 217 organitzacions policials existents a Catalunya i que serà traslladat al futur conseller o consellera d’Interior”.

Rafael Ribó, a més, s’ha dirigit als seus homòlegs estatals (Defensor el Poble) i autonòmics, en comunitats amb policia pròpia (Arartekos del País Basc i Navarra) i els ha suggerit que “proposin un estudi sistemàtic i global sobre els casos de falta de neutralitat política” dins dels cossos policials de l’Estat i les forces armades, d’una banda, i de les policies forals, de l’altra.

El Síndic de Greuges considera que s’han d’elaborar “un o diversos informes oficials sobre la necessitat d’analitzar la possible presència de l’extrema dreta dins els cossos policials o la politització d’alguns d’aquests sectors, la qual cosa podria atemptar contra la legalitat vigent”.

Finalment, el Síndic adverteix que “més que investigar la presència de l’extrema dreta en els cossos policials i les forces armades, cosa difícilment compatible amb el marc legal, que no penalitza l’existència d’aquesta ideologia ni de cap altra, caldria analitzar fins a quin punt s’està complint l’obligació de mantenir la neutralitat política”.

Anar a la font – e-noticies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *