Rebaixar l’IVA: el DiR lidera la lluita per socialitzar el dret de fer salut al gimnàs

Si una cosa ens ha demostrat la covid és que la salut és un bé sagrat per a tothom. El nostre benestar no és un negoci amb què els governs puguin jugar, sinó un dret i una prioritat compartida. Així doncs, per què pagar un 21% d’IVA per la meva salut?

Justament ara, que la societat és més conscient que mai de la necessitat de cuidar-se, és quan els gimnasos han perdut una part dels seus usuaris. La crisi econòmica que travessem ha fet que moltes famílies hagin de replantejar-se les despeses i hagin de prescindir d’aquest servei. Sense esport, però, perden el dret a la salut.

Les mesures de prevenció a un gimnàs DiR.

Fer activitat física no és un luxe i per això els gimnasos DiR reclamen a l’Estat una baixada de l’IVA de tots els centres esportius. Cal que l’esport arribi a tothom i, en temps de crisi, la socialització de la salut i l’accés de tots els ciutadans a l’activitat esportiva és més important que mai.

La salut, una cuirassa

Milers d’estudis demostren que l’esport reforça el nostre sistema immunitari i ens fa més forts a l’hora de combatre l’obesitat, una depressió o el virus invisible com el de la covid. L’activitat física ens enforteix: és una cuirassa que ens fa grans davant les adversitats. Per això, cal que tothom hi tingui abast. Però a Espanya, lluny de socialitzar el dret a l’esport i al benestar, com han fet els països capdavanters europeus durant aquesta crisi, el govern espanyol ha decidit mantenir l’IVA dels gimnasos al 21%, com si fos un dret exclusiu, privant així milions de persones.

Abaixar l’IVA obriria les portes dels gimnasos a moltes persones

Posant com a exemple que la quota mitjana d’un usuari de gimnàs és de 40 euros, la baixada de l’IVA al 10% suposaria un estalvi de 3,30 euros mensuals. Aquesta és la diferència que en temps de crisi pot fer que milers de ciutadans visquin saludablement, o que se n’hagin d’estar.

És per això que els gimnasos DiR aposten fermament per la socialització de la a salut i l’activitat física. “Pensant exclusivament en la gent, aquests centres d’activitat física han de ser declarats centres d’activitat essencial. És de calaix. Per què? Doncs perquè ho són: són essencials”, assegura el fundador i director general del DiR, Ramón Canela.

La proactivitat

A més, si bé l’Estat deixaria d’ingressar diners en concepte d’aquest impost, a la llarga farà que el sistema de salut respiri millor. I és que després de la covid, tots els experts han apuntat a la mateixa estratègia: reforçar la nostra societat amb mesures de prevenció de cara a futures pandèmies o situacions similars.

La crisi ha posat en evidència que no es pot funcionar reaccionant a les urgències. La societat ha de ser proactiva i millorar la nostra salut, entre d’altres, a través de l’activitat física. Un motiu més pel qual el DiR defensa que cal facilitar que l’esport arribi al màxim de persones possibles.

“Fer pedagogia dels beneficis de l’activitat física en la situació que vivim seria com quan al centre d’Europa aixecaven dics de contenció davant l’amenaça d’una gran riuada. Plovia, els rius creixien i les cases se salvaven. Aquesta setmana, en canvi, hem comprovat que quan els països –alguns de la potència d’Alemanya! – no tenen aquests dics a punt, plou, plou molt i les conseqüències són devastadores. Si pensem en la gent i en la potència d’un gest individual multiplicat per l’acció de milers de ciutadans, aixecar molts dics petits seria com construir una gran muralla. I això és, precisament, el que necessitem”, destaca Canela.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *