Categories
RACOCATALA.CAT - Raco Català

RACó FILOSòFIC: Cercadors de senyals i el destí

He de reconèixer que em fascinen les persones que descobreixen senyals a la vida que els indiquen si han pres, o no, una bona decisió. Té un punt poètic.

En primer lloc, aquestes persones han de saber determinar allò que els produeix satisfacció. Com deia Epicur, amb matisos, es pot determinar que és bo per a les persones allò que proporciona plaer. El que succeeix és que la cosa es complica quan considerem determinades funcions mentals com a sentits. Així, per exemple, quan establim que la reflexió es comporta com un sentit, veiem que determinar allò que ens proporciona satisfacció no és tan senzill. Per tant, qui cerca senyals ha de tenir clar què és allò que li convé.

Però tanmateix els cercadors de senyals creuen, sovint, en una llum que els guia, la qual pot venir dels ancestres, d’una força del destí, d’unes lleis morals o d’una consciència universal. Partint d’aquesta base no cal tenir massa clar què ens convé perquè els senyals ens aniran indicant el camí correcte.

Al cap i a la fi cercar senyals és una creença que sol esvair-se quan hom acumula un seguit de desgràcies en un espai curt de temps. Una creença que es posiciona respecte als grans dubtes de la filosofia. Hi ha cercadors que creuen en l’existència d’un déu harmònic, hi ha que creuen en l’existència d’un causa-efecte implacable en forma de lleis morals i hi ha que consideren que familiars i amics morts vetllen per ells. Anant més enllà hi ha els que creuen que entitats intel·ligents superiors vetllen per ells, en forma d’àngels o en forma d’esperits més evolucionats.

I enmig de tot això hi ha un gran dubte filosòfic: ens trobem dins d’una vida amb uns destins marcats o bé dins d’una vida condicionada per un causa-efecte amb un alt grau de determinació? Podrien conviure ambdues alternatives? El que és clar és que el causa-efecte és un fet, en canvi el destí és un concepte més fosc. Per reflexionar sobre aquestes qüestions cal anar, en tot cas, més enllà de la creença.
 

Font: Racó Català: Llegeix, pensa i opina – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *