Categories
ELNACIONAL.CAT

Què farà el Regne Unit quan mori Isabel II? Es revelen els detalls del pla

Isabel II és una de les monarques més longeves de la història. La reina, que té actualment 95 anys, és la sobirana del territori britànic des del 1952. Des de fa temps, el Regne Unit té dissenyat el pla per tal que tot estigui preparat per al dia en què Isabel II mori.

El pont de Londres ha caigut“. Quan el primer ministre britànic rebi per telèfon aquest missatge, significarà que s’ha produït el traspàs de la monarca i s’activarà l’anomenada ‘Operació London Bridge‘ —operació Pont de Londres—, uns detalls que ha desgranat el diari digital Politico.

A partir d’aquí, es desencadenarà el ‘dia D‘, nomenclatura que rebrà la jornada de la mort de la reina del Regne Unit. Els primers passos del pla contemplen que es faci un munt de trucades i correus electrònics a funcionaris i càrrecs rellevants del país. Tant és així que l’esborrany està preparat. Aquest missatge arrenca de la següent manera: “Estimats companys, amb molta tristesa els escric per informar-los de la mort de Sa Majestat la Reina”, text que enviarà el secretari del gabinet als ministres del país britànic.

Notificació oficial als ciutadans i prohibició de retuits

Els ciutadans no trigaran a conèixer aquesta notícia quan es produeixi. De fet, la sabran a través d’una “notificació oficial” que emetrà la Casa Reial i també ho coneixeran per boca del primer ministre britànic, que serà el primer membre de l’executiu que podrà pronunciar-se sobre aquest tema. La resta de membres del govern no podran fer-ho fins que el màxim responsable d’aquest ja hagi fet una declaració al respecte.

Paral·lelament, els parlaments britànics i les cambres d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord cessaran la seva activitat i es posarà en marxa un minut de silenci a escala nacional. A més, el Ministeri de Defensa dispararà salves des de diversos punts del país.

Dia D

Una de les persones que viurà una jornada més intensa serà el primer ministre. Després de la declaració, s’haurà de reunir amb el nou rei, que podria ser Carles, actual príncep de Gal·les i que té 72 anys. El ‘premier’ també s’haurà de traslladar a la Catedral de Sant Pau, on se celebrarà un servei commemoratiu en honor a la reina. Es tractarà d’una breu cerimònia i de caràcter “íntim”.

El mateix dia de la mort de la reina, el seu successor farà un discurs dirigint-se als ciutadans a les sis de la tarda i serà oficialment nomenat rei del Regne Unit a les 10 del matí un dia després del traspàs de la reina al Palau de St. James (Dia D+1).  Més tard, a les 15:30 hores, el nou rei tindrà una nova audiència amb el primer ministre i el seu gabinet. En els dies previs al funeral, el nou monarca haurà de fer una gira per tot el Regne Unit, una ruta que iniciarà a Escòcia el tercer dia després del decés d’Isabel II i que finalitzarà a Gal·les el Dia D+7.

El funeral

Davant del fet que es desconeix el lloc on es podria trobar la monarca en el moment del seu decés, el protocol estipula diversos mecanismes per activar el seu funeral. Si el seu traspàs es produeix a la seva residència de Sandringham, el seu taüt serà traslladat en tren i el rebrà el primer ministre a l’estació de Saint Pancras (Londres).

Si passa a Balmoral (Escòcia), s’activarà l’anomenada ‘Operació Unicorn’, que també contempla traslladar les seves restes en tren fins a Londres. L’altra alternativa, l”Operació Overstudy’, detalla que el desplaçament es faria amb avió.

En el segon dia des de la seva mort, el taüt tornarà al palau de Buckingham i, en el cinquè, es farà una marxa fins al palau de Westminster, lloc on descansaran les seves restes fins al Dia D+8 en un espai que el públic podrà visitar durant 23 hores al dia.

Finalment, el funeral d’Estat es produirà 10 dies després del decés d’Isabel II. Es declararà el dia com a festiu arreu del país i es durà a terme a l’Abadia de Westminster. Les seves restes seran enterrades a la Capella Commemorativa del Rei Jordi VI del Castell de Windsor, al costat de qui era el seu marit, el duc Felip d’Edimburg, que va morir el 9 d’abril d’aquest any. En aquesta jornada, també se celebraran dos minuts de silenci en la memòria de la monarca difunta.

La informació de Politico, que perfila els detalls d’aquesta operació, subratlla que la monarca gaudeix de “bona salut” i que aquests plans no han estat revisats “sota cap urgència”.

 

Imatge principal: La reina Isabel II, en un acte a Balmoral (Escòcia) aquest estiu. Europa Press.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *