Categories
ELNACIONAL.CAT

Què és la teràpia de llum verda per tractar les migranyes

La migranya és el tercer trastorn més prevalent al món, tal com informa la Migraine Research Foundation, i afecta més de mil milions de persones. Generalment, sol aparèixer en la pubertat, encara que el grup més afectat és el d’edats compreses entre els 35 i els 45 anys. També és més freqüent en les dones, a les que els afecta el doble que als homes a causa de qüestions hormonals.

La causa és l’activació d’un mecanisme encefàlic que condueix a l’alliberament de substàncies inflamatòries i causants de dolor al voltant dels nervis i vasos sanguinis del cap. Les persones que la pateixen la solen patir durant la resta de la seva vida, encara que de forma recurrent. Els atacs produeixen un dolor d’intensitat moderada a severa, d’un sol costat del cap o pulsativa i pot durar des d’algunes hores fins a 2 o 3 dies.

Existeixen molts fàrmacs destinats a tractar els seus símptomes, però existeix un tipus de teràpia que s’ha demostrat molt eficaç perquè redueix considerablement la freqüència i intensitat dels dolors i millora la qualitat de vida del pacient: la teràpia de la llum verda.

Les teràpies d’exposició a determinats tipus de llum porten sent investigades per la comunitat científica des de fa dècades. Primer es van fer experiments amb animals per veure com reaccionaven les seves neurones del tàlem (l’àrea cerebral encarregada de transmetre la informació de l’ull a l’escorça) als diferents colors.

Entre altres coses, es va observar que la llum verda clar les excitava molt menys que la blava. En el cas de les roges, també exciten més l’activitat cerebral. En funció d’aquesta capacitat, es poden fer servir les teràpies amb colors per produir determinats efectes que puguin ajudar en el tractament i prevenció de malalties. Per dur a terme la teràpia, s’exposa els pacients a la llum concreta i s’obtenen els resultats.

La teràpia amb llum verda ja ha demostrat la seva eficàcia científicament. De fet, aquest estudi dut a terme per experts de la Facultat de Medicina de l’Arizona ja avalua aquesta possibilitat i els resultats van mostrar que, en general, l’exposició a la llum verda va reduir el nombre de dies de mal de cap per mes al voltant del 60% de mitjana, una xifra molt alta. La majoria dels participants de l’estudi, el 86% dels pacients amb migranya episòdica i el 63% dels pacients amb migranya crònica, van reportar una reducció de més del 50% en els dies de mal de cap que patien cada mes. La migranya episòdica es caracteritza per fins i tot 14 dies de mal de cap per mes, mentre que la migranya crònica és de 15 o més dies de mal de cap per mes.

El més positiu és que es tracta d’una teràpia molt poc invasiva i ha demostrat la seva eficàcia davant altres tractaments que s’han dut a terme fins ara, els medicaments orals o les injeccions de Botox. Tot i això, els experts reconeixen que les migranyes continuen sent un desafiament per a la comunitat científica, perquè arriben a afectar greument la vida de moltes persones.

Font: ElNacional.cat – Read More

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *