La tardor 2021 comença a mitjans del mes de setembre. La tardor astronòmica, és a dir, el dia de l’equinocci de tardor, és el 22 de setembre. Després de 93 dies d’estiu, comença oficialment la tardor a a les 21:21 h del dia 22 de setembre.
La tardor d’enguany durarà 89 dies i 20 hores i s’allargarà fins el 21 de desembre, moment en què la tardor ens abandonarà per donar la benvinguda a l’hivern.
Curiositats de l’equinocci de tardor
Com bé diu la paraula, “equinocci” vol dir “igual dia que nit”, 12 hores de dia i 12 hores de nit, tot i que ben bé no sigui així.
El dia del canvi d’estació (equinocci) tindrem 12 hores i nou minuts de sol i no serà fins a tres dies després, el 25 de setembre, quan tindrem l’equilux, que, aleshores sí, ens brindarà exactament 12 hores de dia i 12 hores de nit.
Els dies més propers a l’equinocci de tardor són també els dies de l’any en què tenim més pèrdua absoluta de llum solar per dia. Concretament es perden prop de dos minuts i 44 segons de llum cada dia, entre el que es perd amb l’albada i la posta de sol. El mateix passa a la primavera, tot i que en aquest darrer cas no tenim cap pèrdua de llum solar sinó guany.
Les hores de llum solar s’aniran escurçant i, en només 89 dies, passarem de les 12 hores i vuit minuts de sol a les nou hores i 11 minuts del solstici d’hivern, el 21 de desembre, que marcarà l’inici de l’hivern. Haurem perdut prop de tres hores de sol entre el matí i la tarda i haurem arribat també al dia més curt de l’any.
Dos eclipsis, però només un visible a Barcelona
La tardor del 2021 ens farà parlar de planetes. Venus, Júpiter i Saturn es veuran a la posta de sol i seran visibles des de casa nostra sempre que les condicions meteorològiques acompanyin.
A més a més, hi haurà dos eclipsis durant la tardor d’enguany, tot i que només un serà visible des de Barcelona.
El primer arribarà el divendres 19 de novembre i serà un eclipsi parcial de Lluna, que es podrà veure parcialment a casa nostra abans de la sortida del sol.
El segon, molt més espectacular, serà un eclipsi total de sol el dia 4 de desembre, tot i que només serà visible a l’Antàrtida.
La tardor, l’estació del temut canvi horari
La tardor ens tornarà a brindar un canvi horari que ens farà passar de l’horari d’estiu en què vivim a hores d’ara a l’horari d’hivern, amb una hora menys de llum a la tarda.
Això passarà enguany el cap de setmana del 30 i 31 d’octubre. La matinada del diumenge 31, quan el rellotge marqui les tres de la matinada el farem tornar a les 2 h de manera que, sent molt optimistes, aquella nit dormirem una hora més.
El dissabte 30 el sol marxarà gairebé a les set de la tarda mentre que l’endemà, dia 31, ja ho farà abans de les 18 h.
Font: betevé – Read More